MG75 Śr 03 wrz, 2008 22:45
Witam wszystkich na forum po długiej przerwie. Od roku próbuję zestawiać etaty wojsk pancernych WP. Początkowo zamierzałem przesłać swoje „wypociny” w całości, tzn. dyony pancerne, samodzielne komp. czołgów rozpoznawczych i samodzielne baony czołgów lekkich razem, ale w międzyczasie temat szwadronów samochodów pancernych sam wyskoczył i w dodatku nieco ewoluował, bo mowa w nim już o całym dyonie.
Mój post jest właściwie próbą zaspokojenia ciekawości Razorblade1967, czy ktoś ma swoją koncepcję organizacji dyonu pancernego. Otóż ja mam własną. Różni się ona nieco od tej, którą zaprezentował Razorblade1967. Zasadność różnic postaram się wyjaśniać w kolejnych uwagach.
Struktury rozpisane poniżej są w zasadzie wynikiem moich spekulacji i przemyśleń tylko częściowo poparte źródłami. Weryfikując źródła stwierdziłem, że rozbieżności są zbyt duże, lub po prostu w ogóle brakuje danych. Dlatego zestawienie struktury dokonałem na pewnej zasadzie logicznej (chociaż logika w zetknięciu z wojskową rzeczywistością nie zawsze daje się łatwo zastosować): zebrałem wszelkie odstępne dane o pododdziałach tzn. baonach czołgów, dyonach rozpoznawczych oraz samodzielnych kompaniach i szwadronach czołgów TK, po czym zacząłem tak zestawiać etat aby znaleźć wspólny klucz. Mam tu na myśli etaty służb, pocztów dowódczych i pododdziałów specjalnych, które z założenia we wszystkich typach pododdziałów broni pancernej powinny się powtarzać. Wszędzie tam gdzie mam wątpliwości postaram się opisać, w jaki sposób odtworzyłem dany etat.
Wszystkie praktycznie źródła podają tylko ogólny spis dywizjonu. Ogólną strukturę można znaleźć na stronie dr Niehostera, (niestety linka nie pamiętam w tym momencie, ale jestem przekonany, że wielu z Was na tyle dobrze zna tą stronę, by wiedzieć o co chodzi), gdzie autor spis ludzi i sprzętu w tabeli, i poparł go schematem. Dane tam zawarte są w ogólnym zarysie zgodne z innymi źródłami. Udało mi się znaleźć nieco bardziej szczegółowy wypis pododdziałów dyonu, bardzo podobny do tego, który przedstawił Razorblade1967:
Szczegółowa struktura i wyposażenie:
- dowództwo: poczet dowódcy z gońcami; drużyna łączności (patrole radiotelegraficzne i łączności z lotnictwem); drużyna regulacji ruchu (2 rkm-y); drużyna pionierów; służby kwatermistrzowskie.
Razem: 1 samochód pancerny, 2 samochody osobowe, 2 samochody z radiostacją N.2, 2 furgonetki, 1 sanitarka, 1 ciężarówka, 8 motocykli; 3 oficerów, 20 podoficerów, 27 szeregowych.
- szwadron czołgów rozpoznawczych: poczet dowódcy, patrole łączności radiowej i z lotnictwem, 2 plutony bojowe, drużyna gospodarcza.
Razem: 13 czołgów, 1 samochód terenowy, 1 samochód z radiostacją N.2, 2 ciężarówki, 5 motocykli, 2 przyczepy, przyczepka paliwowa, kuchnia polowa; 3 oficerów, 21 podoficerów, 29 szeregowych.
- szwadron samochodów pancernych: poczet dowódcy, patrole łączności radiowej i z lotnictwem, 2 plutony bojowe, drużyna gospodarcza.
Razem: 7 samochodów pancernych, 1 samochód terenowy, 1 samochód z radiostacją N.2, 4 ciężarówki, 5 motocykli, przyczepka paliwowa, kuchnia polowa; 3 oficerów, 17 podoficerów, 25 szeregowych.
- szwadron techniczno-gospodarczy: drużyna techniczna, drużyna gospodarcza, tabor i załogi zapasowe.
Razem: 9 ciężarówek, 1 samochód warsztatowy, 1 ciągnik , 1 motocykl, ciężarówka - transporter czołgów, 3 przyczepy paliwowe, kuchnia polowa; 1 oficer, 11 podoficerów, 31 szeregowych.
Obsada: 191 (w tym 10 oficerów, 69 podoficerów, 112 szeregowych)
Jak widać z powyższego liczby ludzi i sprzętu pokrywają się ze sobą. A. Jońca, J. Tarczyński i R. Szubański w książce „Wrzesień 1939 Pojazdy Wojska Polskiego barwa i broń” podają nieco bardziej ogólny skład dyonu, ale za to trochę uszczegółowili skład szwadronu samochodów pancernych i szwadronu czołgów TK.
Problematyczny jest natomiast skład szwadronu czołgów rozpoznawczych podany przez Krzysztofa, w oparciu o artykuł K. Gaja. Strukturę opisaną przez Krzysztofa postanowiłem nieco skorygować tak, aby dopasować ja do danych przedstawionych w dwóch pierwszych źródłach. Jednocześnie etat opisany przez Krzysztofa, chociaż moim zdaniem nieścisły, stał się kapitalną podstawą do rozrysowania przeze mnie wszystkich pozostałych struktur, ponieważ po wypisaniu funkcji poszczególnych żołnierzy stało się niemal w pełni jasne, według jakiej zasady w przedwojennym wojsku polskim były zestawiane etaty. Stosując ten klucz rozpisałem z kolei szwadron samochodów pancernych – jest to po prostu powtórzenie struktury szwadronu czołgów TK ze zmniejszonym stanem pojazdów z 11 (dlaczego 11 a nie 13 – bo uważam że dwie pozostałe tankietki były w plutonie techniczno – gospodarczym dyonu – ale o tym później) do 7. Po sprawdzeniu okazało się, że dane pasują do ogólnego zestawienia (trzy pierwsze źródła).
Nieco więcej problemów stworzyło rozpisanie etatów dowództwa dywizjonu. Tutaj mam nadal pewne wątpliwości, które będę opisywał przy poszczególnych pododdziałach. Zapewne najbardziej kontrowersyjnym moim odkryciem może się wydać stwierdzenie, że dwa patrole regulacji ruchu składały się wyłącznie z podoficerów. Wniosek ten wyciągnąłem po porównaniu do dostępnych spisów batalionu czołgów lekkich, oraz samodzielnych kompanii czołgów rozpoznawczych, w których stosunek liczby podoficerów do żołnierzy szeregowych był po prostu zbyt wysoki. W bczl i skcz.rozp. było odpowiednio cztery i jeden patrol (wynikałoby z tego, że norma przewidywała jeden patrol na trzydzieści pojazdów). Dowództwa służb i stan oddziałów łączności wywnioskowałem na podstawie analogii do innych rodzajów broni, po uwzględnieniu wymogów motoryzacji. Łączność rozrysowałem opierając się na strukturze plutonu łączności dyonu rozpoznawczego 10 BK, który na swojej stronie umieścił Krzysztof. Zastąpiłem jednak samochód patrolu łączności z lotnikiem motocyklem, analogicznie jak w szwadronach.
Prawdziwy kłopot stwarza natomiast próba odtworzenia składu szwadronu techniczno – gospodarczego. Wynika to z braku informacji o funkcjach, jakie mieli pełnić poszczególni żołnierze w oddziałach remontowych, oraz braku danych o normach stosowanych przez WP odnośnie służb remontowych. Niejasne są przydziały żołnierzy do poszczególnych środków transportu, tzn. niewiadomo kto, czym jeździł. Problem ten dotyczył w szczególności załóg zapasowych. Teraz szczegóły:
ETAT PANCERNEGO DYWIZJONU ROZPOZNAWCZEGO:
Dowódca dywizjonu (mjr), kierowca, SP wz.34
Poczet:
I adiutant (zastępca d-cy, kpt.), podoficer kancelaryjny, pisarz, kierowca, 1 PF 508 łazik,
Zapasowy d-ca sam. panc. (podoficer), kierowca, motocykl Sokół 1000 z koszem.
2 gońców, 2 motocykle Sokół 600 solo (na etacie drużyny łączności)
razem w poczcie: 2 oficerów, 2 podoficerów, 6 szeregowych
Służby kwatermistrzowskie:
Podoficer płatnik (skarbnik), pisarz, kierowca, 1 PF 508 łazik
Podoficer żywnościowy, pisarz/pomocnik podoficera żywnościowego, kierowca, 1 PF 508/II furgon
Oficer sanitarny, kierowca/sanitariusz, 1 PF 614 ambulans
Razem w służbach:
1 oficer, 2 podoficerów, 5 szeregowych
Drużyna łączności:
Podoficer łaczności, kierowca, 1 PF 508/II furgon (wóz sprzętowy łączności),
2 x patrol radio:
d-ca radiostacji (podoficer (kpr.??)), II radiotelegrafista, prądnicowy, kierowca
patrol łączności z lotnikiem:
d-ca patrolu (podoficer), 2 szeregowych (sygnalista i kierowca motocykla), 1 motocykl Sokół 1000 M z koszem
razem w drużynie: 4 podoficerów, 9 szeregowych.
Pluton specjalny:
Dowódca plutonu – podoficer zwiadu (w samochodzie z drużyną pionierów)
Drużyna regulacji ruchu (ŻW): 2 x patrol:
d-ca patrolu/podoficer starszy ŻW, celowniczy rkm/podoficer ŻW, ładowniczy rkm/podoficer ŻW, 2 kierowców/podoficerów ŻW.
Uwaga: d-ca 1 patrolu jest jednocześnie d-cą drużyny.
Razem: 10 podoficerów, 4 motocykle
Drużyna pionierów:
d-ca drużyny/podoficer pion.,
6 pionierów
kierowca:
razem: 1 podoficer, 13 szeregowych, 1 samochód PF 621L
razem w plutonie:
12 podoficerów, 7 szeregowych,
razem w dowództwie:
3 oficerów, 20 podoficerów, 27 szeregowych
uwagi do struktury dowództwa:
gońcy w poczcie dowódcy byli na etacie drużyny łączności, ale ze względu na obowiązek stałego towarzyszenia d-cy, wpisałem ich na stan pocztu dowodzenia.
Uważam, że zamiast (lub oprócz) radiostacji N-2 stosowano też liczne RKD – podobnie było w szwadronach liniowych.
Możliwe, że funkcyjny opisany przeze mnie, jako pomocnik podof. żywnościowego był w faktycznie kucharzem oficerskim, a furgon przewoził skrzynki do gotowania ze stołownią oficerską.
pluton specjalny istniał w strukturze baonu czołgów lekkich. W pancernym dyonie rozpoznawczym nie wymienia się go, ale można się zastanowić czy nie był doraźnie tworzony pod komendą podoficera zwiadowczego. Zdaję sobie sprawę, że taki pluton nie byłby zwartym pododdziałem bojowym, ale funkcje rozpoznawcze do pewnego stopnia mógł spełniać. Jeżeli nie istniał to powstaje dodatkowe pytanie: czym jeździł podoficer zwiadowczy? Brak tej funkcji w dyonie wydaje mi się wątpliwy.
Etat szwadronu samochodów pancernych (typ I):
Dowódca z pocztem:
Dowódca (kpt., w samochodzie Panc.), kierowca samochodu panc., 1 SP wz.34,
Szef szwadronu (w łaziku dowódcy pocztu),
Dowódca pocztu (podoficer obserwacyjny i dalmierzysta), obserwator, kierowca, 1 łazik PF 508,
Zapasowy dowódca czołgu (podoficer) - w przypadku, kiedy dowódca szwadronu nie dowodzi z czołgu zamieniają się miejscami, kierowca motocykla, motocykl Sokół 1000,
Goniec, motocykl sokół 600 solo,
Drużyna łączności:
Patrol radio:
Podoficer radio, 2 radiotelegrafistów, kierowca, radiostacja RKD na samochodzie PF 508
Patrol łączności z lotnikiem:
Podoficer sygnałowy, sygnalista, kierowca, 1 motocykl Sokół 1000,
Razem: 1 oficer, 5 podoficerów, 10 szeregowych
2 x PLUTON SAMOCHODÓW PANCERNYCH:
dowódca plutonu (por., w samochodzie panc.), kierowca, 1 SP wz.34,
motocykl towarzyszący: zapasowy dowódca sam.panc.(podoficer), kierowca motocykla, 1 sokół 1000 z koszem,
czołówka reparacyjna: rusznikarz (pdf), mechanik(pdf), kierowca – mechanik, 1 PF 621L z przyczepką materiałową (paliwową),
2 x sekcja samochodów pancernych:
dowódca samochodu panc. (podoficer), kierowca sam. panc., 1 SP wz.34
razem pluton: 1 oficer, 5 podoficerów, 5 szeregowych, 3 samochody pancerne wz.34, 1 motocykl, 1 samochód ciężarowy
drużyna gospodarcza:
dowódca drużyny (podoficer gospodarczy), pisarz, kierowca, 1 samochód bagażowy PF 621L,
kuchnia polowa:
podoficer żywnościowy, starszy kucharz, młodszy kucharz, kierowca, samochód PF 621L z przyczepą kuchenną
razem: 2 podoficerów, 5 szeregowych, 2 samochody ciężarowe
razem w szwadronie: 3 oficerów, 17 podoficerów, 25 szeregowych
Uwagi do struktury szw. sam. panc.
Autorzy „Pojazdów Wojska Polskiego” wymieniają samochody czołówek naprawczych bez przyczepek paliwowych. Podają jednocześnie, że szwadron dysponował tylko jedną przyczepką, holowaną przez samochód kancelaryjno bagażowy drużyny gospodarczej. Jest to z jednej strony prawdopodobne, ponieważ szwadron nie musiał dysponować tak dużym zapasem paliwa jak szwadron czołgów TK. Z drugiej strony dodawanie przyczepki z paliwem do wozu kancelarii jest dość nielogiczne. Można założyć, że była tylko jedna przyczepka, ciągniona przez jeden z pojazdów czołówki reparacyjnej. Same czołówki umieszczone w plutonie to także dość płynny układ. Prawdopodobnie dwie czołówki z plutonów po połączeniu tworzyły patrol techniczny przyłączany do drużyny gospodarczej. Stąd podoficerowie w obu czołówkach mogli mieć inne funkcje, wymienia się tu: podoficera materiałowego (magazyniera), mechanika, zbrojmistrza oraz podoficera paliwowego (MPiS). Odnośnie składu patrolu reparacyjnego: sama wątpliwość przy szwadronie czołgów TK.
Jest bardzo możliwe, że w składzie pocztu dowodzenia nie było obserwatora, a dodatkowy szeregowy był w obsłudze radiostacji. Uważam tak, ponieważ kiedy formowano pierwsze oddziały czołgów TK nie było jeszcze radiostacji N-2, więc powinny występować raczej RKD z pięcioosobową obsługą. Problem w tym, że brak mi pewności czy faktycznie 5 osób było w tym wypadku potrzebnych – taka sama wątpliwość dotyczy szw.cz.rozp. Problematyczne byłoby też zliczenie drużyny łączności w dowództwie dyonu, dlatego na razie pozostawiłem obsługi radiostacji 4 - osobowe.
Etat szwadronu czołgów rozpoznawczych:
Dowódca z pocztem:
Dowódca (kpt., w czołgu), kierowca czołgu, czołg TK-3/TKS,
Szef szwadronu (w łaziku dowódcy pocztu),
Dowódca pocztu (podoficer obserwacyjny i dalmierzysta), obserwator, kierowca, 1 łazik PF 508,
Zapasowy dowódca czołgu (podoficer) - w przypadku, kiedy dowódca szwadronu nie dowodzi z czołgu zamieniają się miejscami, kierowca motocykla, motocykl Sokół 1000,
Goniec, motocykl sokół 600 solo,
Drużyna łączności:
Patrol radio:
Podoficer radio, 2 radiotelegrafistów, kierowca, radiostacja N-2/s (RKD?) na samochodzie PF 508
Patrol łączności z lotnikiem:
Podoficer sygnałowy, sygnalista, kierowca, 1 motocykl Sokół 1000,
Razem: 1 oficer, 5 podoficerów, 10 szeregowych
2 x PLUTON CZOŁGÓW:
dowódca plutonu (por., w czołgu), kierowca, 1 czołg TK-3/TKS,
motocykl towarzyszący: zapasowy dowódca czołgu, kierowca motocykla, 1 sokól 1000,
czołówka reparacyjna: rusznikarz (pdf), mechanik(pdf), kierowca – mechanik, 1 PF 621L z przyczepką materiałową (paliwową),
2 x półpluton czołgów:
2 dowódców czołgów, 2 kierowców czołgów, 2 czołgi TK-3/TKS/TKF
razem pluton: 1 oficer, 7 podoficerów, 7 szeregowych, 5 czołgów, 1 motocykl 1 samochód ciężarowy
drużyna gospodarcza:
dowódca drużyny (podoficer gospodarczy), pisarz, kierowca, 1 samochód bagażowy PF 621L,
kuchnia polowa:
podoficer żywnościowy, starszy kucharz, młodszy kucharz, kierowca, samochód PF 621L z przyczepą kuchenną
razem: 2 podoficerów, 5 szeregowych, 2 samochody ciężarowe
razem w szwadronie: 3 oficerów, 21 podoficerów, 29 szeregowych
Uwagi do struktury szwadronu czołgów rozpoznawczych:
Stan ogólny wozów bojowych określam na 11 sztuk. Wydaje mi się, że autorzy potraktowali sprawę niejako „po łebkach” i wyszli z następującego założenia: skoro samodzielna kompania czołgów rozpoznawczych ma 13 czołgów i dyon pancerny też ma 13 czołgów, to szwadron czołgów rozpoznawczych w składzie dyonu ma właśnie te 13 czołgów (czyli tyle co kompania samodzielna). Tylko, że dwa czołgi były wozami zapasowymi, a zapas znajdował się na transporterze czołgowym, który był w szwadronie t-g. Nie oznacza to, że czołgi zapasowe w szwadronach się nie pojawiły. Uważam za wielce prawdopodobne (a przy okazji: logiczne i pożyteczne), że dowódcy dyonów/szwadronów (i kompanii samodzielnych) zorientowani w szczupłości swoich sił, złamali przedwojenne regulaminy, i dostosowując się do potrzeb wojennych bardzo szybko wcielili te pojazdy do linii.
Poza tym, patrol reparacyjny składający się z dodatkowego czołgu z przyczepką to dla mnie dość dziwna sprawa. Jak wyglądała ta przyczepka czołgowa? Muszę ze wstydem przyznać, że na zdjęciach niczego takiego nie widziałem. Czy nie była to po prostu zwykła jednoosiowa przyczepa na trzy beczki po 200 litrów paliwa? Dlatego założyłem bardziej „konwencjonalny” skład czołówki reparacyjnej. Uważam też, że dwie czołówki podobnie jak to opisane w szwadronie samochodów pancernych mogły być dołączane do drużyny gospodarczej i tworzyć tam wspólnie patrol techniczny. Gdyby to była prawda to łatwiej zrozumieć częste błędy i nieścisłości w podawanych strukturach, bo bardzo łatwo można było albo przeoczyć, albo policzyć podwójnie ten pododdział.
Uwaga dotycząca zapasowych dowódców czołgów (a także samochodów pancernych): zastanawiam się, jakie mieli funkcje, kiedy układ dowodzenia pozostawał normalny, tzn rozumiem przez to że dowódcy szwadronów i plutonów dowodzili z wozów bojowych?
Jako prawdopodobne rozważam dwie możliwości:
1) pełnili w tym czasie rolę gońców i dlatego nie ma w plutonach dodatkowych gońców na motocyklach solo.
2) pełnili doraźnie funkcje sanitariuszy ze względu na brak patroli sanitarnych w szwadronach.
etat szwadronu techniczno – gospodarczego
dowódca szwadronu – oficer techniczny
kierowca motocykla, 1 motocykl Sokół 1000 z koszem
drużyna gospodarcza;
szef szwadronu (podoficer),
podoficer gospodarczy, pisarz, kierowca, 1 PF 621L – wóz kancelaryjno-bagażowy,
podoficer sanitarny, 2 sanitariuszy, szewc, krawiec, ordynans d-cy dyonu
kuchnia polowa:
podoficer żywnościowy, starszy kucharz, pomocnik kucharza, kierowca, 1 PF 621 L – wóz prowiantowy z przyczepą kuchenną
drużyna techniczna:
d-ca drużyny/podoficer techniczny,
warsztat dywizjonu:
podoficer mechanik, elektryk, spawacz, pomocnik spawacza, kowal, pomocnik kowala, ślusarz, stolarz, blacharz, 4 kierowców, 1 wóz warsztatowy PF 621, 2 wozy narzędziowe PF 621L, 1 ciągnik ewakuacyjny (C4P ??). Uwaga: wóz warsztatowy i wozy narzędziowo-sprzętowe holują przyczepki paliwowe (w sumie: 3)
wozy zapasowe:
kierowca
2 czołgi rozpoznawcze TK-3/TKS na transporterze – ciężarówce Saurer 4BLDP (5 - tonowej)
tabor dywizjonu:
d-ca taboru/podoficer taborowy, 4 kierowców, 4 ciężarówki PF 621L
załogi zapasowe:
2 zapasowych dowódców czołgów, 2 zapasowych kierowców czołgów, 2 zapasowych dowódców sam. panc., 2 zapasowych kierowców sam. panc.
Razem załogi zapasowe: 4 podoficerów, 4 szeregowych
razem w szwadronie: 1 oficer, 11 podoficerów, 32 szeregowców
Uwagi do struktury szw. t-g:
Określenie „szwadron” jest nieco na wyrost. W zasadzie jest to struktura plutonu techniczno gospodarczego, przy czym rozpisanie jej na poszczególne pododdziały jest o tyle trudne, że jak sadzę podległość poszczególnych funkcyjnych była dość płynna, w zależności od sytuacji. Zresztą oficjalne wytyczne mówiły o tym, żeby nie trzymać się sztywno etatów. Przykładem wątpliwości może tu być przydział załóg zapasowych, które według jednego ze znanych mi źródeł jeździły z taborem. Mogło tak być choćby ze względu na miejsce w szoferkach ciężarówek. Z drugiej strony, jeżeli tabor zaczynał kursować ruchem wahadłowym w celu załadunku i dowozu zaopatrzenia, to trudno sobie wyobrazić żeby załogi zapasowe odjeżdżały na tyły w sytuacji, gdy jednocześnie mogła zaistnieć potrzeba uzupełnienia jednostek w linii. Podobnie rzecz się ma z ordynansem dowódcy dyonu. Jeżeli dyon rozwijał się na postoju to ordynans raczej dochodził do pocztu dowódcy, a tylko w trakcie przejazdów wracał do oddziałów gospodarczych. Patrol sanitarny również działał na korzyść szwadronów liniowych, a jego przypisanie do plutonu gospodarczego najprawdopodobniej mogło wynikać z braku miejsca w pojazdach oddziałów liniowych.
Dodanie do drużyny gospodarczej patrolu sanitarnego to moja osobista spekulacja oparta na założeniu, że norma wymagała wystawienia jednego patrolu na każde 100 osób walczących w linii. Oba szwadrony liniowe liczyły łącznie 98 ludzi i nie było w nich służby sanitarnej (jak sądzę – głównie ze względu na brak miejsca w pojazdach), czyli powinny być zabezpieczane przez jeden patrol dochodzący z tyłów. Wątpliwość budzi natomiast wydolność takiego systemu: jeżeli szwadrony walczyły w oddaleniu od siebie to jeden patrol nie wystarczał (nie mógł się przecież rozdwoić!). Pomimo to postanowiłem umieścić patrol w strukturze, ponieważ trudno mi uwierzyć w całkowity brak sanitariuszy w dywizjonie – nie liczę tu ambulansu sanitarnego, bo ten miał za zadanie ewakuację rannych z dyonu do GPO brygadowego (czyli obsługiwał jeden szczebel wyżej) na zasadzie:
I. patrol sanitarny: linia styczności wojsk → ewakuacja do stacji wozów (ambulansu sanitarnego);
II. Ambulans sanitarny: stacja wozów → ewakuacja do Głównego Punktu Opatrunkowego (GPO) brygady.
Skład warsztatu to kolejny „kwiatek” – totalne spekulacje uzasadnione porównaniem do struktur jednostek warsztatowych niemieckich i francuskich i dopasowane do liczebności ogólnej szwadronu t-g. Brak oparcia o źródła, ale skład i funkcje wydają mi się dość prawdopodobne, choć mogą różnić się w szczegółach.
Interesujący jest też brak przyczepy z agregatem prądotwórczym. Jeźeli jej nie było to skąd warsztat czerpał prąd? Być może trzecia przyczepka paliwowa została dodana „z rozpędu”, przez autorów opisujących struktury, a w rzeczywistości były tylko dwie + przyczepka z agregatem?
UWAGI OGÓLNE:
Na początku postu napisałem, że powyższa struktura jest rozpisana według pewnego klucza, do którego pasują mi też struktury samodzielnej kompanii czołgów rozpoznawczych oraz batalionów czołgów lekkich. Jednakże zamieszczenie tych struktur to offtopic, wiec na razie sobie odpuszczam. Podejrzewam też, że zostanę skrytykowany, bo za dużo tu moich własnych domysłów. Z drugiej strony, widzę, że w tych domysłach gubi się wielu uczestników tego forum, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Na koniec ukłon w stronę Krzysztofa: jeżeli powyższe wyszczególnienie przypadnie Tobie do gustu, to informuję, że strukturę mam narysowaną niemal w całości, w formie, jaka przedstawiona jest na twojej stronie internetowej. Na forum nie podejmuję się jej zamieścić, bo zajmuje za dużo miejsca (w sumie wszystkie struktury i to niedokończone, zajmują w Wordzie 63 strony), ale mogę przesłać na e-maila, jeżeli będziesz zainteresowany.