Próby prezentacji sylwetek żołnierskich z 1939 roku

Moderatorzy: Akagi, Wice-Admini

Próby prezentacji sylwetek żołnierskich z 1939 roku

Post jazlowiak Cz 10 kwi, 2008 15:01

Jako pierwszą prezentujemy sylwetkę pioniera z 40 p.p. (Piotr Białas - GRH 40 p.p.) - mundur po mobilizacji 1939 roku.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
jazlowiak
Podporucznik
Podporucznik

Re: Sylwetki żołnierzy 1939 roku

Post jazlowiak So 12 kwi, 2008 23:30

Strzelec 65 p.p. (GRH Marienburg - Jarosław Hakenberg)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
jazlowiak
Podporucznik
Podporucznik

Post krzysiek65 N 13 kwi, 2008 10:32

Zastanawiam się czy nie lepiej wrzucać sylwetki kompletne i poprawne - oglądają nas młodzi ludzie i uczą się jak powinien wyglądać żołnierz 1939.

W tym ostatnim przypadku oczywiście brakuje koca i halsztuka. Brak też paska od chlebaka. Nie widać łopatki piechoty? Czy plecak typu norweskiego nie miał pasków do podpinania ładownic? Jak w tym typie plecaka troczyło się menażkę?

Miałbym też zastrzeżenia co do sposobu noszenia podpinki od hełmu - jest przesunięta z brody na podbródek i sposobu trzymania pasa od karabina (za wysoko).

Nie podoba mi się też bardzo kolor ostatnich mundurów wz. 36 Lanciera, ale oczywiście nie do końca jest na to wpływ - bardzo nad tym boleję.

Pozdrawiam
Krzysiek
krzysiek65
Podpułkownik
Podpułkownik

Post jazlowiak N 13 kwi, 2008 10:51

Tu masz zdjęcie kolumny WP (kolekcja Jacek Haber) z plecakami norweskimi bez koców i zdjęcie stroczonego plecaka norweskiego z kolekcji Pawła Sajewskiego.

Obrazek
Obrazek

Plecak norweski ma u dołu doszyte dwie kieszenie, do przenoszenia przyborów do czyszczenia broni, przechowano w dwóch umocowanych w kieszonkach na taśmach torebkach - są widoczne na zdjęciu Pawła. Oczywiście plecak powinien być przypięty hakami do ładownic.

Co do halsztuków, czy masz może jakieś zdjęcie z epoki żołnierzy w halsztukach? Ja mam owszem ale podoficerów i oficerów a brakuje mi zdjęć szeregowców. Nawet na zdjęciu Jacka nie widać halsztuków.

Jeśli masz swoje zdjęcia sylwetek - dodawaj koniecznie.
jazlowiak
Podporucznik
Podporucznik

Post krzysiek65 N 13 kwi, 2008 11:03

Na zdjęciu Jacka nie ma halsztuków, bo żołnierze są w drelichach.

Poszukam zdjęcia w mundurze sukiennym i z halsztukiem - bez niego mundur stanowczo za mocno obciera szyję. Nie wiem dlaczego na tym zdjęciu nie ma koców (ani płaszczy), ale jestem przekonany, że w takim wypadku nie powinno być też troków, które są widoczne w sylwetce.

Pozdrawiam
Krzysiek
krzysiek65
Podpułkownik
Podpułkownik

Post jazlowiak N 13 kwi, 2008 11:16

Masz może informacje z jakich przepisów wynika możliwość nienoszenia halsztuków do mundurów letnich? Szukam tego i szukam i nie mogę nigdzie znaleźć.

Znalazłem taką fotkę z halsztukiem do munduru letniego:

Obrazek

Ponawiam zaproszenie do włączania własnych sylwetek do galerii i zapraszam do wpisania się do kącika meldunkowego.
jazlowiak
Podporucznik
Podporucznik

Post jazlowiak N 13 kwi, 2008 13:55

Pododdział pionierów 40 p.p. - mobilizacja 1939 roku (GRH 40 p.p.)

Obrazek
jazlowiak
Podporucznik
Podporucznik

Post jazlowiak N 13 kwi, 2008 14:14

Strzelec z 65 p.p. uzbrojony w karabin Mauser wz. 98a (GRH Marienburg)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
jazlowiak
Podporucznik
Podporucznik

Post jazlowiak N 20 kwi, 2008 22:51

Zapraszamy do obejrzenia sylwetek Strzelców Kaniowskich:
http://poloniamilitaris.pl/index.php?tr ... _news=1012
jazlowiak
Podporucznik
Podporucznik

Post jhaken Pn 21 kwi, 2008 22:53

Witam,
Pawle, może lepiej zatytułuj wątek : "Jak nie powinien wyglądać zołnierz WP". Wprawdzie to nie było napisane, ale chyba jest to oczywiste, że sylwetka nie odtwarza kompanii reprezentacyjnej i takie rzeczy jak brak paska, który był w chlebaku czy pasek przesunięty pod brodę bo akurat tak było mi wygodniej mogły się zdarzyć.... Koca akurat wtedy nie miałem bo nie zabrałem na manewry swojego tornistra, a zostałem poproszony o zapozowanie z plecakim norweskim i ot co ..... stałem się "dziwadłem" :) Poza tym zdaje się, że Paweł uchwycił mnie w czasie "przerwy na papieroska" więc tym bardziej moja sylwetka była na luzie :) Juz myslałem, że ten słynny wątek z Odkrywcy przepadł bezpowrotnie......ale cóz ortodoksi wszedzie cię dopadną....
W sumie to jeszcze okulary miałem nieodpowiednie, nie miałem kalesonów pod spodniami i miałem współczesne skarpety wosjkowe, halsztuk bardziej mi obciera szyję niż kołnierzyk sukienny, a wogóle hełm to plastykowy odlew z salamandrą zrobiona z musli owocowego..... :kawal: :-P
Mundur nie jest ostatnia produkcja Lanciera tylko na tych zdjęciach są jakieś przekłamania barwne. Na innych zdjęciach wychodzi zupełnie inaczej, tak samo na żywo....

JHaken "Dziwadło" :)
jhaken
Poborowy

Post kanonier Pn 21 kwi, 2008 23:09

Jarku. Wszyscy dobrze wiemy, że wygląd żołnierza po kilku lub kilkunastu dniach walki w żaden sposób nie odpowiada wyglądowi regulaminowemu. Tym bardzie w warunkach lotniczo-pancernych ataków na osamotnione pozostałe jednostki kotła nad Bzurą. Więc , czy ktoś na focie w akcji lub na postoju ma torbę bardziej przekręconą czy nie, czy ma plecak z kocem, czy bez to już sobie darujmy. Nie o to w tym wszystkim chodzi. Drugie manewry były przednią imprezą. Wszyscy mogliśmy się spotkać, wymienić poglądy i jednocześnie zacieśniać współpracę. Niektórzy pokażą się raz na kwartał , albo na rok - ale wyglądają książkowo - czyli ,,niewojennie,, Więc ... :kawal: :F
kanonier
Szeregowiec
Szeregowiec

Post jhaken Pn 21 kwi, 2008 23:16

kanonier napisał(a):Więc , czy ktoś na focie w akcji lub na postoju ma torbę bardziej przekręconą czy nie, czy ma plecak z kocem, czy bez to już sobie darujmy.

Piotrze cóż to za herezje !!!! :dziadek: Nie wiesz, ze kazda druzyna miała na wyposażeniu żelazko na duszę i podczas postoju było OBOWIĄZKOWE prasowanie mundurów ??
jhaken
Poborowy

Post kanonier Wt 22 kwi, 2008 00:12

20.09.1939r. w lesie na północ od miejscowości Budy Stare też ?? Następnym razem doposażymy Norwega i uzupełnimy wizerunek. :!
kanonier
Szeregowiec
Szeregowiec

Post tomekw Wt 22 kwi, 2008 08:26

Witam!
W sumie to jeszcze okulary miałem nieodpowiednie, nie miałem kalesonów pod spodniami i miałem współczesne skarpety wosjkowe,
Nie przesadzaj. Z okularami to się zgodzę, że współczesne trochę rażą, ale sam nosze okulary i wiem jak to jest z oprawkami epokowymi, więc to można by Ci odpuścić. A kalesonów i skarpet nie widać, więc nie popadajmy w paranoję, takie rzeczy z epoki są przydatne chyba tylko na dioramach.
Coś czuję, że wywołam małą kłótnię moimi poglądami, ale trudno :wink:
Pozdrawiam
Tomek
tomekw
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Post jhaken Wt 22 kwi, 2008 08:43

No akurat z okularami to trochę podpuściłem bo one są z epoki :) Okragłe, z zausznikiem w formie sprężynki :)
jhaken
Poborowy

Post krzysiek65 Wt 22 kwi, 2008 14:12

Może nie zrozumiałem idei twórcy wątku.

W mojej opinii jeśli podpisujemy coś "sylwetki żołnierzy", to raczej powinno się budować sylwetki regulaminowe, a jeśli piszemy dodatkowo "xx pułk piechoty" to najlepiej oparte o konkretne źródła. Wklejoną sylwetkę potraktowałem jako modelową i stąd moje uwagi.

Nikomu nie zarzucałem bycia dziwadłem - każdy wie, że w czasie ćwiczeń są różne sytuacje i w różny sposób człowiek jest umundurowany. Jeśli nie jest to sylwetka modelowa, to moim zdaniem jej wklejanie nie ma sensu - chyba, że w celu omówienia niedociągnięć. Uważam, że osobiste i emocjonalne odbieranie uwag nie jest uzasadnione. Nie wynikały bowiem ze złośliwości, ale z pewnego puryzmu - przekonania o tym, że warto pokazywać wzory, a sytuacje odbiegające od wzoru warto omawiać i wskazywać niedociągnięcia.

Jazłowiak pytał mnie o moją sylwetkę - nie mam zdjęć modelowych, wzorowych, nie szykowaliśmy takiej sesji do tej pory, dlatego zdjęć nie publikuję.

Generalnie jeśli chodzi o rekonstrukcję nie zakładam swojej wygody, ale maksymalną wierność historyczną. Halsztuk był niezbędny jednak przy oryginalnym suknie, bo było naprawdę niskiej jakości.

Pozdrawiam
Krzysiek
krzysiek65
Podpułkownik
Podpułkownik

Post jazlowiak Wt 22 kwi, 2008 14:48

Skąd masz dane mówiące o niskiej jakości sukna do mundurów żołnierskich? Bardzo mnie ten temat interesuje, bo do tej pory znalazłem tylko dane oceniające len na mundury letnie, natomiast mało jest uwag dotyczących sukna. W nowych płaszczach narzekano na przemakanie sukna i obcieranie szyi żołnierzom. Czy możesz podać źródło, będę wdzięczny.
jazlowiak
Podporucznik
Podporucznik

Post krzysiek65 Wt 22 kwi, 2008 18:16

Głównie z autopsji - z oglądania oryginalnych mundurów - być może w warunkach 1939 roku sukno było oceniane jako jakościowo dobre - w porównaniu z suknem dostępnym dzisiaj jest naprawdę bardzo słabe. Amerykańskie mundury sukienne z czasu I wś są też w porównaniu wybitnie wysokiej jakości.

Z publikacji wydaje mi się, że Wielecki pisze coś o jakości sukna, aczkolwiek nie jestem pewien czy dotyczy to produkcji z późnych lat 30.

Pozdrawiam
Krzysiek
krzysiek65
Podpułkownik
Podpułkownik

Post kanonier Wt 22 kwi, 2008 20:20

Temacik się nieźle rozwija. Proponuję przy najbliższej okazji zrobić nowe fotki - te jak wiemy były robione w trakcie szkolenia, podczas odpoczynku itd. Dział winien być kontynuowany.
kanonier
Szeregowiec
Szeregowiec

Post Steiner Pt 25 kwi, 2008 14:20

W mojej opinii jeśli podpisujemy coś "sylwetki żołnierzy", to raczej powinno się budować sylwetki regulaminowe,

I tak i nie, sylwetka żołnierza bedącego od dwóch tygodni w odwrocie, lub na ćwiczeniach, jest tak samo ciekawa, jak uczestnika defilady.
Dysponuję fotkami z Modlina, z 28 roku, gdzie saperzy budujący przeprawę przez Narew, są ubrani w... liście łopianu zamiast bielizny :P:
Odwieczne pytanie, co kiedy pokazywać. Kiedy wojsko ma wyglądać frontowo, a kiedy defiladowo?
Frontowcy na defiladzie wyglądaliby niechlujnie, natomiast wojsko wypucowane jak na urodziny Marszałka, na bitwie to już brak zachowania realiów.
Można zauważyć w niektórych środowiskach dążenie do wyglądu jak z tablicy regulaminów, jednak w boju nie można wyglądać za dobrze, zwłaszcza przy odtwarzaniu odwrotu trwającego dwa tygodnie...
Wszystkich rajcuje obraz podchorążych z "Płomiennych serc", żeby tylko nie wyszły z tego "Płonące siodła" :dziadek:
Steiner
Szeregowiec
Szeregowiec

Post krzysiek65 Pt 25 kwi, 2008 14:58

Tak już jest w rekonstrukcji, że każdego bawi co innego. W odtwarzaniu "sylwetki odwrotowej" mnie najbardziej razi to, że "odwrotem" najłatwiej wyjaśnić każde niedociągnięcie czy niedbałość (nie mówię tutaj o zaprezentowanych powyżej zdjęciach). Jednak sylwetka regulaminowa najczęściej wymaga po prostu więcej - więcej ekwipunku, więcej dbałości itp.

Wiadomo, że na szlakach odwrotu porzucano naprawdę dużo ekwipunku, ale też polecam wspomnienia spod Kocka (i zdjęcia) na których nasi żołnierze wyglądają w pełni zgodnie z regulaminem.

Pozdrawiam
Krzysiek
krzysiek65
Podpułkownik
Podpułkownik

Post Steiner Pt 25 kwi, 2008 16:45

To po kolei.
Co mnie razi w sposobie noszenia polskich mundurów. Nie chcę nikomu dokładać, tylko podyskutować.
Pamietajmy, że od lat 30- ubiegłego wieku mineło praktycznie 70 lat, czyli trzy pokolenia!
Ze względu na brak wojen czy innych kataklizmów oraz dzięki ogromnej poprawie jakości odżywiania się, znacznie zmieniła się średnia wzrostu i wagi wśród społeczeństwa.
70 lat temu 170 cm wzrostu, to był juz wysoki gość. Elementy wyposażenia o oporządzenia były projektowane do zupełnie innej sylwetki żołnierza.
Stąd po założeniu plecaka, krępuje on ruchy, a ładownice z pasem podjeżdżają pod brodę.
Podobne problemy są w grupach XIX wiecznych, gdzie wierna kopia żołnierskiego tornistra musi być przerabiana pod kątem dopasowania do współczesnej sylwetki żołnierza.
Niestety, często są odtwarzane 19-20 letnie postacie żołnierzy przez rekonstruktorów po 30-tce, a tego ukryć sie nie da.
Tabele mundurowe też były układane do realiów lat 30-tych.
Wygląd odtwarzanej postaci nie zależy od ilości szpeju na nią założonego.
Noszenia munduru też trzeba sie nauczyć. mundur to nie kiecka, mundur się zakłada i nosi z godnością, zwłaszcza mundur polski.
I nie trzeba się obwieszać wszystkim, co Ojczyzna dała, ale nawet mniejsza ilość oporządzenia powinna byc odpowiednio dopasowana, żeby nie wyglądała niechlujnie.
Steiner
Szeregowiec
Szeregowiec

Post jazlowiak Pt 25 kwi, 2008 16:52

Warto dodać, że fundamentem powinien być na pewno regulamin, choć to pojęcie jest w miarę płynne i wraz z rozwojem polskiej rekonstrukcji zmienia się. Teraz fotka pt. "Most w Walewicach - przed atakiem 17 p.uł."
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
jazlowiak
Podporucznik
Podporucznik

Post Łosiu2 So 26 kwi, 2008 01:11

No Marek jak zawsze jak z obrazka :)
Jedno co mnie drażni, że każdy kto nie miał ochoty dopracować wygląda czy sposobu zachowania, tłumaczy to "frontową sylwetką" - nie rozumie, że frontowa postać wyglądała jak wyglądała dzięki wpojonej musztrze, wkutemu na pamięc (do przepytania przez sen) regulaminowi + ew modyfikacje wynikłe z życia, czy wynik doświadczeń frontowych, a nie - jak to ma miejsce dzisiaj - tylko z braków w wyposażeniu i totalnej nieznajomości regulaminów. Najpierw jesteśmy żołnierzem z instrukcji, później ew coś ulepaszamy na podstawie zdjęć/wspomnień itp. Nigdy odwrotnie.
Nikt nie jest idealny, ale kilkukrotne przeczytanie posta przed wysłaniem czasem pomaga...
Łosiu2
Chorąży
Chorąży

Post Steiner So 26 kwi, 2008 08:23

Zgadzam się z Łosiem. Dążenie do pewnego standardu (w domysle "wysokiego") to pewien rozłożony w czasie proces. I tego nie da sie uniknąć. Tu jest pole do popisu dla d-ców grup i kolegów z większym doświadczeniem, żeby w kulturalny sposób zwracac uwagę i cały czas instruować, co, jak nosić, zeby wyglądało to porządnie, a nie jak ... no właśnie.
Steiner
Szeregowiec
Szeregowiec

Następna strona

Powrót do Pluton 1939