Tygrysy w Ardenach

Front Zachodni oraz działania w Afryce i na Bliskim Wschodzie

Moderatorzy: Merten, DanielP, Wice-Admini

Tygrysy w Ardenach

Post ephraed N 23 maja, 2010 17:11

Czy podczas ofensywy w Ardenach były wykorzystywane Tygrysy 1E (jeśli tak to w jakich formacjach), czy już tylko Tygrysy Królewskie (jak np. w Kampfgruppe Peiper)?
ephraed
Plutonowy
Plutonowy

Re: Tygrysy w Ardenach

Post George Cz 27 maja, 2010 16:36

Tu masz kilka zdjęć Tygrysów I ausf. E (w dolnej części zdjęciowej), które były używane w Normandii.
http://www.wwiivehicles.com/germany/tan ... w-vi-e.asp
Pozdrawiam!
"Świat się zestarzał, wstyd. Nienawidzę dwudziestego wieku."
George
Sierżant
Sierżant

Post ephraed Cz 27 maja, 2010 19:26

Dzięki ale mi nie chodzi o Normandię tylko zimę w Ardenach. Wydarzenia dzieli tylko kilka miesięcy ale przed zimową Ofensywą w Ardenach niemiecka pancerka została znacznie wzmocniona o Tygrysy Królewskie (które nota bene słabo sobie poradziły w lesie).
ephraed
Plutonowy
Plutonowy

Post Halsey Cz 27 maja, 2010 21:00

T I miał przydzielony do 9 Dywizji Pancernej 301 Batalion Czołgów Ciężkich. Z tym że jak patrzę na jego szlak bojowy (w Tigers in Combat Wolfganga Schneidera), to nie walczył w Ardenach tylko jakoś na północ od Akwizgranu, nad holenderską granicą. Może jakiś pancerspecjalista to wyjaśni...
Wg tego samego źródła w 506 Batalionie Czołgów Ciężkich (wchodzącym w skład 6 Armii Pancernej) były T II.
Море и война, и любовь одна
(Любэ)
----------------------------------------------------------------
Far from shore, a Pacific war
Bombs are falling from the skies
It's a bombrun day, it's a naval way,
A bloodred sun is on the rise
(Sabaton)
Halsey
Wiceadmirał
moderator
Wiceadmirał<br />moderator

Post George Cz 27 maja, 2010 21:31

Nie istnieje żadna fotografia z ofensywy w Ardenach na której uwieczniony byłby Tiger I. Nie ma też żadnego sensownego opisu o użyciu "jedynek" w trakcie ofensywy. Spotkałem sie jedynie z domysłem (moim zdaniem wątpliwym) o możliwymym użyciu Tiger I przez Schwere Panzer-Kompanie "Hummel" która dodana została jako 4 komp. Pz-Abt. 506. Ale ja w to osobiście mocno wątpię.
Pozdrawiam!
George
Sierżant
Sierżant

Post Szwejk Cz 27 maja, 2010 22:28

Panzer Kompanie "Hummel" była wyposażona w Pz.VI Ausf.E po przydzieleniu do s.H.Panzer Abteilung 506. O ile zdjęcie zniszczonego TI zostało wykonane w pobliżu Oberwampach( na wschód od Bastogne), to będzie to przynajmniej jedno potwierdzenie obecności tych czołgów w działaniach.
s.Panzer Abteilung (Tiger/Fkl) 301 został przydzielony do 9.Panzer Divison, lecz ze względu na uszkodzenie lini kolejowych transport załadowanych na platformy kolejowe czołgów nie doszedł do skutku.
Szwejk
Podporucznik
Podporucznik

Post Halsey Pt 28 maja, 2010 08:26

Szwejk napisał(a):Panzer Kompanie "Hummel" była wyposażona w Pz.VI Ausf.E po przydzieleniu do s.H.Panzer Abteilung 506. O ile zdjęcie zniszczonego TI zostało wykonane w pobliżu Oberwampach( na wschód od Bastogne), to będzie to przynajmniej jedno potwierdzenie obecności tych czołgów w działaniach.

Zgadza się, i Schneider też o tym pisze (z początku to przegapiłem, bo Hummel opisana jest osobno a ja szukałem po całych batalionach). A to chyba rzeczona fotografia (jest jeszcze druga, lepsza ale późniejsza):
Obrazek
(Źródło: Wofgang Schneider, Tigers in Combat II, Stackpole Books, Mechanicsburg 2005)

Może jeszcze odnośnie tego 301 Batalionu - on był "Czołgów Ciężkich" o tyle o ile. Głównym jego uzbrojeniem były samobieżne ładunki wybuchowe (czy jak to tam nazwać - w każdym razie Sd Kfz 301 Ausf B), a jego Tygrysy (12 sztuk 15 grudnia '44) służyły do kierowania i osłony (patrz np. Jorge Rosado i Chris Bishop Dywizje Pancerne Wehrmachtu 1939-1945).
(Любэ)
(Sabaton)
Halsey
Wiceadmirał
moderator

Post Szwejk Pt 28 maja, 2010 15:30

Wszystko się zgadza, z tym, że nie do końca. :kawal:
Określenie "schwere" pojawiło się po reorganizacji Panzer Abteilung (Fkl) 301 i wprowadzeniu na stan Pz.VI. A działo się to we wrześniu 1944. Czołgi już nie były "nagelneu", używane lub po naprawach. Batalion otrzymał 31 Pz.VI , 66 B IV ausf.C, 2 Bergepanther i inny drobiazg pancerny.
Żródło- Marcus Jaugitz "Funklenpanzer"
Szwejk
Podporucznik
Podporucznik

Post Halsey Pt 28 maja, 2010 17:28

No dobrze. Nie był tylko z nazwy. :smile: Z nazwy zrobił się dopiero 16 kwietnia '45. :hahaha:
(Любэ)
(Sabaton)
Halsey
Wiceadmirał
moderator

Post George Pt 28 maja, 2010 21:59

Halsey napisał(a):Zgadza się, i Schneider też o tym pisze

A czy Schneider nie używa w swojej książce do określenia Tygrysów określenia jedynie "Tiger"? Czy rozgranicza i używa nazwy "Tiger I" Bo chyba nie :?: Stąd też moje wątpliwości.
Pozdrawiam!
George
Sierżant
Sierżant

Post Szwejk So 29 maja, 2010 11:05

Obecność Pz.VI ausf.E w kompanii "Hummel" jest bezdyskusyjna. I nie ma w tym nic nadzwyczajnego. W wielu jednostkach pod koniec wojny znajdziesz w składzie czołgi tego typu. Potwierdzają to meldunki i materiał zdjęciowy.
Szwejk
Podporucznik
Podporucznik

Post Halsey So 29 maja, 2010 19:18

George napisał(a):A czy Schneider nie używa w swojej książce do określenia Tygrysów określenia jedynie "Tiger"? Czy rozgranicza i używa nazwy "Tiger I" Bo chyba nie

Oczywiście, że Schneider rozróżnia oba typy. Książka jest i o pierwszym, i o drugim.
Pozdrawiam.
(Любэ)
(Sabaton)
Halsey
Wiceadmirał
moderator

Post ephraed Pn 31 maja, 2010 18:46

Trochę odbiegając od tematu: w Ardenach walczyły niszczyciele typu Jagdpanther?
ephraed
Plutonowy
Plutonowy

Post Halsey Pn 31 maja, 2010 19:24

Tak. Np. w dywizji Hitlerjugend. Przydzielony do niej 560 ciężki dywizjon przeciwpancerny (nie jestem pewien, czy to poprawne tłumaczenie, powtarzam za polskim wydaniem Ludzi ze stali Michaela Reynoldsa - po niemiecku to Schwere Panzerjäger Abteilung) miał m.in. 14 Jagdpantherów. W składzie Kampfgruppe Kuhlmann miały one być coś jakby odpowiednikiem Peiperowych Königstigrów. Jagdpanthery były także w dywizji Lehr (część wozów 559 Abteilung).
(Любэ)
(Sabaton)
Halsey
Wiceadmirał
moderator

Post Wyrak Cz 03 cze, 2010 02:38

Niem. Abteilung w wojskach pancernych tłumaczy się jako batalion zdaje się...
Wyrak
Starszy bosman
Starszy bosman

Post irek6969 Cz 03 cze, 2010 20:55

Witam....

Niem. Abteilung w wojskach pancernych tłumaczy się jako batalion zdaje się...
.... uważam, że bardziej odpowiednia formą tłumaczenia jest dywizjon lub oddział. Batalion po niemiecku to Bataillon (Btl.).

Pozdrawiam

Może wróćmy do tematu ?
DanielP
irek6969
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Post ephraed Pt 04 cze, 2010 16:55

Jeszcze jedno pytanie na temat czołgów z Arden: czy w Ardenach walczył Ernst Barkmann w swojej Panterze?
ephraed
Plutonowy
Plutonowy

Post Halsey Pt 04 cze, 2010 16:58

Tak.
Niestety nie mam w tej chwili pod ręką literatury. Pamiętam, że jest o nim dość sporo np. w Ardenach 1944 Andre Zbiegniewskiego.
(Любэ)
(Sabaton)
Halsey
Wiceadmirał
moderator

Post Robert Sz So 05 cze, 2010 18:02

ephraed napisał(a):Ernst Barkmann

27 lipca w pojedynkę zaatakował amerykańską kolumnę pancerną. Najpierw zniszczył dwa prowadzące "Shermany", następnie cysternę, która zamykała kolumnę. W chwili, gdy kolejne amerykańskie wozy usiłowały wyrwać się z zatarasowanej wrakami drogi, Barkmann wykazując się zimną krwią, przystąpił do ich niszczenia. Z kotła wyrwało się kilka maszyn, których załogi wezwały na pomoc lotnictwo. Wycofującą się "Panterę" Barkmanna skutecznie zaatakowały samoloty - jedna z bomb zerwała gąsienicę. Pod amerykańskim ogniem załodze udało się naprawić uszkodzenie. Wówczas do ataku ruszyły kolejne "Shermany" - jednak niemiecka załoga zajęła już swoje stanowiska i ... zniszczyła atakujące czołgi. Dopiero wtedy Barkmann dał rozkaz odwrotu. Za walki w Normandii odznaczony został Krzyżem Rycerskim Żelaznego Krzyża. W grudniu 1944 walczył w Ardenach, gdzie przeżył chwile grozy, kiedy to pojedynczą "Panterą" wjechał w grupę czołgów z amerykańskiej 2. DPanc. Doszło do walki, w której Barkmann zniszczył kilka "Shermanów", ale jeden z nich staranował jego czołg i choć go nie uszkodził obie maszyny sczepiły się, a co gorsza zgasł silnik "Pantery". Po długich minutach mechanik zdołał go ponownie uruchomić i wycofać wóz z zablokowaną wieżą. Mimo uszkodzeń Barkmannowi udało się zniszczyć jeszcze Shermann'a, który wyruszył za nim w pościg. Barkmann dotarł do swego batalionu, ale jego wóz nie nadawał się już do walki.
Niech płynie piosenka z barykad, wśród ulic, zaułków, ogrodów, z chłopcami niech idzie na wypad pod rękę przez cały Obrazek

Obrazek BASZTA K-3
Robert Sz
Major
Major

Post ephraed So 05 cze, 2010 18:36

@Robert Sz
Dzięki ale wyczyny z Normandii znam (są dość powszechne), trudniej o informacje co robił później. Wiem już że w Ardenach przewodził atakiem pancernym na Drugą Dywizję Pancerną Pattona. Jego losy po Ardenach są mi już zupełnie obce, nie wiem czy został wycofany do obrony Niemiec czy może został wysłany na Węgry?
ephraed
Plutonowy
Plutonowy

Post Robert Sz So 05 cze, 2010 19:19

Masz rację po Ardenach bił się na Węgrzech.

Wiem tylko tyle, że w 1945 walczył w Węgierskim mieście Székesfehérvár przeciwko Sowietom. Rozwalił tam cztery T-34. W kwietniu 1945 walczył w Wiedniu tam jego Panterę trafił pocisk ale nie wrogi tzw. "Friendly fire " ;) razem ze swoją załogą został ranny. Niedługo potem dostał się do Brytyjskiej niewoli.
Niech płynie piosenka z barykad, wśród ulic, zaułków, ogrodów, z chłopcami niech idzie na wypad pod rękę przez cały Obrazek

Obrazek BASZTA K-3
Robert Sz
Major
Major

Post ephraed So 05 cze, 2010 19:40

To jeszcze jedno pytanko: czy w Ardenach walczył tą samą Panterą co w Normandii? Wiem że jego Pantera była wielokrotnie naprawiana (pod ogniem wroga również) i jestem ciekaw czy dotrwała do Arden. :grin: Osobiście nie wydaje mi się by tak znany dowódca nie dostał nowego czołgu, szczególnie że między Normandią a Ardenami armia niemiecka przeszła dość sporą reorganizację i uzupełniono sprzęt.
ephraed
Plutonowy
Plutonowy

Post Robert Sz So 05 cze, 2010 19:50

Niestety na te pytania nie znam odpowiedzi. Przykro mi. Ale moge Ci poradzić coś tu http://alejka.pl/oberscharfuhrer-ernst-barkmann.html znajdziesz na bank wszystkie odpowiedzi.

Obrazek BASZTA K-3
Robert Sz
Major
Major

Post Georg01 N 06 cze, 2010 13:55

ephraed napisał(a):To jeszcze jedno pytanko: czy w Ardenach walczył tą samą Panterą co w Normandii? Wiem że jego Pantera była wielokrotnie naprawiana (pod ogniem wroga również) i jestem ciekaw czy dotrwała do Arden. Osobiście nie wydaje mi się by tak znany dowódca nie dostał nowego czołgu, szczególnie że między Normandią a Ardenami armia niemiecka przeszła dość sporą reorganizację i uzupełniono sprzęt.

Oczywiście, że dostał nowy czołg, bo w Normandii Das Reich straciła prawie wszystko co miała. Dostał przy okazji awans na dowódcę kompanii, dokładnie - 4 kompanii. Jego nowa Pantera G miała numer 401. Nie pytaj jak wyglądała, bo choćby skrawka informacji na ten temat poszukują od lat tysiące głodnych modelarzy. Nie ma żadnego zdjęcia tego czołgu, a dokładniej zbliżenia. Istnieje zdjęcie publikowane m.in. na niemieckim forum pancernym i widać na nim kilka Panter z kompanii Barkmanna, także jego 401. Niestety zdjęcie zrobiono z samolotu i Pantera 401 jest na zdjęciu plamką po prostu :grin: . Pozdrawiam.
Georg01
Starszy szeregowiec
Starszy szeregowiec

Post ephraed N 06 cze, 2010 14:46

Georg01 napisał(a):Jego nowa Pantera G miała numer 401.

To mi wystarczy, dzięki. :564:

Georg01 napisał(a):Istnieje zdjęcie publikowane m.in. na niemieckim forum pancernym i widać na nim kilka Panter z kompanii Barkmanna, także jego 401.

Możesz podać link?
ephraed
Plutonowy
Plutonowy

Następna strona

Powrót do Front Zachodni