Moderatorzy: Merten, DanielP, Wice-Admini

Szwejk napisał(a):Panzer Kompanie "Hummel" była wyposażona w Pz.VI Ausf.E po przydzieleniu do s.H.Panzer Abteilung 506. O ile zdjęcie zniszczonego TI zostało wykonane w pobliżu Oberwampach( na wschód od Bastogne), to będzie to przynajmniej jedno potwierdzenie obecności tych czołgów w działaniach.

Halsey napisał(a):Zgadza się, i Schneider też o tym pisze
Stąd też moje wątpliwości. 

George napisał(a):A czy Schneider nie używa w swojej książce do określenia Tygrysów określenia jedynie "Tiger"? Czy rozgranicza i używa nazwy "Tiger I" Bo chyba nie

.... uważam, że bardziej odpowiednia formą tłumaczenia jest dywizjon lub oddział. Batalion po niemiecku to Bataillon (Btl.).Niem. Abteilung w wojskach pancernych tłumaczy się jako batalion zdaje się...

ephraed napisał(a):Ernst Barkmann

BASZTA K-3

razem ze swoją załogą został ranny. Niedługo potem dostał się do Brytyjskiej niewoli.
BASZTA K-3

BASZTA K-3
ephraed napisał(a):To jeszcze jedno pytanko: czy w Ardenach walczył tą samą Panterą co w Normandii? Wiem że jego Pantera była wielokrotnie naprawiana (pod ogniem wroga również) i jestem ciekaw czy dotrwała do Arden. Osobiście nie wydaje mi się by tak znany dowódca nie dostał nowego czołgu, szczególnie że między Normandią a Ardenami armia niemiecka przeszła dość sporą reorganizację i uzupełniono sprzęt.

Georg01 napisał(a):Jego nowa Pantera G miała numer 401.

Georg01 napisał(a):Istnieje zdjęcie publikowane m.in. na niemieckim forum pancernym i widać na nim kilka Panter z kompanii Barkmanna, także jego 401.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość