Szukam informacji

Życie codzienne cywilów, działania partyzantów, ruchów oporu, oraz Polskiego Państwa Podziemnego

Moderatorzy: KubaWinter, Albinos, Wice-Admini

Re: Szukam informacji

Post Otis Tarda Śr 23 cze, 2004 00:12

Czy oprócz "Pozdrówcie Góry Świętokrzyskie", jest dostępna jakaś inna książka o działaniach tego dowódcy, ew. wiarygodna strona, czy publikacje prasowe?
Ostatnio edytowano Wt 03 paź, 2006 20:42 przez Otis Tarda, łącznie edytowano 1 raz
Otis Tarda
Chorąży
Chorąży

Post ps.Zygmunt Śr 23 cze, 2004 11:35

wspomniałem już raz dzisiaj Ślaskiego i jego "Polskę Walczącą", wspominam po raz kolejny - jezeli tylko dotyczy treść terenów gdzie działał Ponury to jest o nim wzmianka - opisana jest też dokładnie akcja odbicia więźniów w Pińsku.
Batalion Zośka Oi!
Batalion Pięść Oi!
74pp AK Oi! Oi! Oi!
ps.Zygmunt
Chorąży
Chorąży

Post Strzelec Śr 23 cze, 2004 20:29

O działaniach mjr Piwnika "Ponurego" pisał najwięcej Cezary Chlebowski. Oprócz wymienionej już książki "Pozdrówcie Góry Świętokrzyskie" napisał jeszcze kilka gdzie postać majora się przewija. Należą do nich:
"Odłamki granatu" (walki na Nowogródczyźnie), "Reportaż z tamtych dni" i "Cztery z tysiąca" (te dotyczą oddziałów wchodzących w skład Zgrupowania "Ponurego" m.in. oddziału "Robota"), "Zagłada IV Odcinka" (tu o "Wachlarzu")
Poza tym wzmianki znajdziesz u niejakiego Bogdana Hillebrandt, ale tu musisz uważać po ksiązka wydana w latach 70-tych napisana jest "po linii i na bazie". Trochę wzmianek znajdziesz we wspomnieniach dowódców AK i BCh z terenu Kielecczyzny m.in. Mieczysława Młudzika "Szczytniak" ("Polem-lasem), Eugeniusza Fąfary "Nawrota ("W świętokrzyskiej partyzantce"). Z działań na Nowogródczyźnie co nieco jest w książce "Ze wspomnień żołnierzy AK Okręgu Nowogródek". Z czasów szkolenia w Anglii szukać należy we wspomnieniach innych "cichociemnych" np. Stanisława Jankowskiego ps. Agaton" "Z fałszywym ausweisem w prawdziwej Warszawie" czy Alfreda Paczkowskiego ps. "Wania" książka "Ankieta cichociemnego" (a drugie wydanie pt. "Lekarz nie przyjmuje" o ile dobrze pamiętam").
Z ostatnich rzeczy jest artykuł '900 dni "Ponurego"' w dodatku specjalnym nr 2 do Rzeczypospolitej z dni 12-13 czerwiec 2004 r.
Dobro i pomyślność Rzeczypospolitej Polskiej pierwszym i najwyższym prawem strzeleckim.

"Walkę o przestrzeń można przyjąć na pierwszej, drugiej, czy dziesiątej linii obronnej. Zasad można bronić tylko na pierwszej linii. Jeśli ją się traci - traci się wszystko"
Ignacy Matuszewski
Strzelec
Generał dywizji
moderator
Generał dywizji<br />moderator

Post Dziewiątak Śr 23 cze, 2004 20:37

Alfreda Paczkowskiego ps. "Wania" książka "Ankieta cichociemnego" (a drugie wydanie pt. "Lekarz nie przyjmuje" o ile dobrze pamiętam").

Odwrotnie, ale to oczywiście nieistotne. Mam tą książke teraz przed sobą i potwierdzam, że jest w niej dość dużo o Ponurym, a przynajmniej mozna odnieść takie wrażenie patrząc na indeks osobowy.
Dziewiątak
Generał brygady
Generał brygady

Post Strzelec Pt 25 cze, 2004 20:36

O ile się orientuję to pierwsze i trzecie wydanie nosiło tytuł "Ankieta cichociemnego" (mam tylko trzecie), a drugie "Lekarz nie przyjmuje". Jeśli sie mylę to proszę o wybaczenie.
Dobro i pomyślność Rzeczypospolitej Polskiej pierwszym i najwyższym prawem strzeleckim.

"Walkę o przestrzeń można przyjąć na pierwszej, drugiej, czy dziesiątej linii obronnej. Zasad można bronić tylko na pierwszej linii. Jeśli ją się traci - traci się wszystko"
Ignacy Matuszewski
Strzelec
Generał dywizji
moderator

Post Dziewiątak Pt 25 cze, 2004 21:38

Też mam wydanie III i na początku ksiązki, na rewersie drugiej strony tytułowej czytamy: Pierwsze wydanie tej ksiązki...pod tytułem Lekarz nie przyjmuje

Natomiast na s. 8 mamy słowo wstepne do II wydania, w którym autor pisze ...powracam do pierwotnego, mniej mylącego, tytułu: Ankieta Cichociemnego. Zatem skoro II i III wydanie to Ankieta cichociemnego, to pierwsze... :)

Dano mi kiedyś do zrozumienia, ze z jakichś powodów warto porównać wydanie I i II, ale nie za bardzo mi się chce :) Nie wiem nawet gdzie z grubsza miałyby występować różnice poza tymi omówionymi we wstępie. Rekomendacja pochodzi od prof. Rezmera (tego od Armii "Poznań"), więc na 100% coś w tym jest.

Wszystkich mniej zainteresowanych tematem tytułu rzeczonej ksiązki przepraszam :lol:
Dziewiątak
Generał brygady
Generał brygady

Post Otis Tarda Wt 20 lip, 2004 21:33

Bardzo - mimo spóźnienia - dziękuję :D
Otis Tarda
Chorąży
Chorąży

Post muzzy N 10 paź, 2004 14:11

Znajdziesz tez cos niecos w "Partyzancie od Starego" Józefa Stompora
muzzy
Poborowy

Post Gruda Pt 04 mar, 2005 03:54

Witam,
Poszukuje wszelkich informacji, wskazowek bibliograficznych dotyczacych działalnosci :
- Zwiazku Syndykalistow Polskich
- Syndykalistycznej Organizacji "Wolnosc"
Moze ktos posiada w swoich zbiorach ciekawe materialy...
Z gory dziekuje za pomoc
Gruda
Szeregowiec
Szeregowiec

Post Gruda Pt 04 mar, 2005 08:52

Czy ktoś moglby mi polecic rzetelne opracowania na temat dzialalnosci Gwardi Ludowej (PPRu) - chodzi o pozycje nie bedace "tendencyjne" zarowno z lewej jak i prawej stronu (co do tych ostatnich - wlasnie ukazala sie ksiazka P. Gontarczyka "PPR droga do władzy 1941-44" w ktorej jest sporo o dzialanosci komunistycznych oddziałów zbrojnych...)

Czy ktos zna opracowania dotyczace oddziałów zbrojnych RPPS i PPS

dziekuje
pozdrawiam
Gruda
Szeregowiec
Szeregowiec

Post macek Pt 04 mar, 2005 13:20

Po 89 roku nie ukazała się żadna wartościowa książka, która w bardziej ogólny sposób poruszałaby temat lewicowej partyzantki.
Można zapomnieć o "dziełach" panów Żebrowskiego i Gontarczyka (np. "Tajne oblicze GL i AL) jako, że są to książki skrajnie subiektywne (problem widziany oczyma entuzjastów NSZ) i na dodatek manipulujące faktami. W odpowiedzi na te publikacje R. Nazarewicz napisał "AL dylematy i dramaty" (jest również wiele o GL oczywiście). Książka jest ciekawa jeśli chodzi o stronę faktograficzną, ale niestety jest również bardzo tendencyjna (tu z kolei prezentowany jest punkt widzenia lewej strony).
Wielu informacji należy szukać w książkach poświęconych Armii Krajowej (ale chodzi o te dotyczące konkretnych zgrupowań i odziałów). Często są one dzisiaj jedynym źródłem informacji również o GL –AL.
Tak więc chcąc niechcąc trzeba sięgnąć po pozycje z lat PRL-u.
Polecałbym Wieczorka "Armia Ludowa 1944-45" (dwa tomy), gdzie jest sporo rzetelnych informacji również o GL (szczególnie schyłkowy okres) i Garasa o oddziałach GL i AL z 1963 roku.
Ja np. mam jeszcze "Gwardia Ludowa 1942-1943" - są to materiały z sympozjum wydane przez Wojskowy Instytut Historyczny w 1967 roku. Ponieważ owe wydanie nie było przeznaczone dla szerszego ogółu jest dużo bardziej moim zdaniem rzetelne niż inne ówczesne publikacje.
Tak w ogóle to wbrew temu co się dzisiaj sądzi książki wydawane za PRL-u wcale nie były pod względem faktograficznym przekłamane (tego nawet chyba dzisiejsi skrajni prawicowcy nie zarzucają), natomiast te fakty podawane były w "odpowiednim" kontekście i upiekszane propagandowym bełkotem.

pzdr
macek
Chorąży
Chorąży

Post Janowiak Pt 04 mar, 2005 20:31

To jest fragment tego co znalazłem w książce "Polski czyn zbrojny w II wojnie światowej. Polski ruch oporu 1939-1945" i dotyczy zbrojnej części wspomnianych przez ciebie organizacji. Jeżli będziesz chciał resztę, to napisz, to ci napiszę, ponieważ teraz nie mam czasu i mogę napisać ci całości.

PS. to jest książka z okresu "komuny", więc podchodź do tych informacji z pewną rezerwą i poszukaj źródeł gdzie będzie je można skonfrontować.

Organizacja syndykalistów "Wolność i Lud" w grudniu 1939r. utworzyła swoją siłę zbrojną: Polskie Oddziały Syndykalistów (POS), dowodzone przez Stefana Szwedowskiego, rozbudowując w nich pion sabotażu (został on wydzielony z POS i ściśle zakonspirowany).
W kwietniu 1941 r. "Wolnośc i Lud" oraz kilka innych grup syndykalistów połączyły się w Związek Syndykalistów Polskich (ZSP), w ślad za czym Polskie Oddziały Syndykalistów przekształcono w Oddziały bojowe (OB), dowodzone przez Szwedowskiego. Sabotaż i dywersję w fabrykach prowadziły oddziały specjalne (składały się z kilku trójek). Współdziałały one ze Związkeim Odwetu, który udzielał im pomocy w zakresie instruktażu i dostarczał materiałów sabotażowych.
OB ZSP najlepiej zorganizowane były w Warszawie. Okręgiem warszawskim kierowali kolejno: por. Stanisław Wierzyński, inż. Smotycz ("dr. Kos"), następnie ppor. Tadeusz Pietrzak. Komórki sabotażowe w Warszawie działały m.in. w fabryce karabinów. Lilpopa, w filii Zakładów Ostrowieckich, PZT, parowozowniach Warszawa Zachodnia, Szczęśliwice. W Krakowie OB tworzył prof. Kazimierz Zakrzewski, we Lwowie - Jan Lerski. Powstały także w Radomiu, Skarżysku, Ostrowcu.
Janowiak

Jak zauważył Andrzej Leniart, "Wołyniak" nie przywiązywał żadnej wagi do pieniędzy i materialnych wartości: Kiedyś uszyłem mu kurtkę z płaszcza. Po jakimś czasie spotykamy się i pytam gdzie ma kurtkę, a on na to, że sprzedał. "Za ile?" "Za pięćdziesiąt naboi do visa". "Nie będzie ci zimno?" - pytam. "Jak nie będę miał naboi, to od jednego zrobi mi się gorąco".

Za: D. Garbacz, "Wołyniak". Legenda prawdziwa, Stalowa Wola 1997, s. 163.
Janowiak
mgr Leśniczy maruda moderator

Post bs N 06 mar, 2005 23:18

W powstaniu warszawskim z ZSP wywodziły sie m.in
104 kompania na Starówce
i 410 pluton na Ochocie
bs
Starszy szeregowiec
Starszy szeregowiec

Post Gruda Pn 07 mar, 2005 16:15

Czy ktoś zna opracowania dotyczące oddziałów zbrojnych RPPS i PPS ?

Dzięki
Pozdrawiam
Gruda
Szeregowiec
Szeregowiec

Post Janowiak Pn 07 mar, 2005 16:53

W już cytowanej przeze mnie książce "Polski czyn zbrojny w II wojnie światowej. Polski ruch oporu 1939-1945", jest dużo o tym (Gwardia Ludowa WRN, Milicja Robotnicza WRN, Wojskowa Służba Kobiet, Organizacja Wojskowa Powstańczego Pogotowia Socjalistów, Milicja Ludowa RPPS i Polska Armia Ludowa).
Janowiak

Jak zauważył Andrzej Leniart, "Wołyniak" nie przywiązywał żadnej wagi do pieniędzy i materialnych wartości: Kiedyś uszyłem mu kurtkę z płaszcza. Po jakimś czasie spotykamy się i pytam gdzie ma kurtkę, a on na to, że sprzedał. "Za ile?" "Za pięćdziesiąt naboi do visa". "Nie będzie ci zimno?" - pytam. "Jak nie będę miał naboi, to od jednego zrobi mi się gorąco".

Janowiak

Post Gruda So 12 mar, 2005 00:10

szukam informacji na temat organizacji:
Socjaliści Ludowi "Wolność"
dziekuje za pomoc
pozdrawiam

ps. zapowiedzi nowych ksiazek dotyczacych II WŚ
II WOJNA ŚWIATOWA 1939 - 1945 http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/398878
Wojsko Polskie w II wojnie swiatowej
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/398874
Gruda
Szeregowiec
Szeregowiec

Post Leon Pt 18 mar, 2005 14:07

104 kompania brała udzial po upadku Starego Miasta w walkach w Śródmieściu oraz na Czerrniakowie.
Marcin Widomski
Leon
Generał wiceadministrator dr Donde
Generał wiceadministrator  dr Donde

Post supelek N 20 mar, 2005 09:27

Leon napisał(a):104 kompania brała udzial po upadku Starego Miasta w walkach w Śródmieściu oraz na Czerrniakowie.

Częściowo masz tylko rację.
Po upadku Starówki (Kanonia, Katedra, Brzozowa) jako że kompania wycofywała się w trzech rzutach - nie uzbrojeni, żołnierze "z bronią" (zdolni do dalszej służby) i to że kompania, a właściwie jej pluton szturmowy stanowiły straż tylną Zgrupowania "Róg" na Powiśle dotarło bardzo niewielu uzbrojonych żołnierzy. Według raportu por. Wronskiego dowódcy kompanii na dzień 10 sierpnia kompania liczyła 357 ludzi (gęb do gara - siła ogniowa w tym czasie to zapewne 30 ludzi). Z kanału na rogu Wareckiej i Nowego Światu wyszło ich 33 żołnierzy i 1 sanitariuszka. Kompania jako jednostka przestała istnieć po upadku Powiśla i nie brała udziału w walkach na terenie Śródmieścia czy to Północ czy Południe, jej resztki przeszły do Śródmieścia Południe, a II pluton (14 żołnierzy i 2 sanitariuszki) pchor. Nałęcza (S.Komornickiego) na Górny Czerniaków gdzie został włączony w skład oddziałów Kryski, bronił redut na południu dzielnicy ulic Idźkowskiego - zniszczony.
PRGK-42
Walczyc i ginac u Waszego boku to zaszczyt!
supelek
Starszy szeregowiec
Starszy szeregowiec

Post michalc13 N 20 mar, 2005 19:03

Witam.

Janowiak OB ZSP najlepiej zorganizowane były w Warszawie. Okręgiem warszawskim kierowali kolejno: por. Stanisław Wierzyński, inż. Smotycz ("dr. Kos"), następnie ppor. Tadeusz Pietrzak. Komórki sabotażowe w Warszawie działały m.in. w fabryce karabinów. Lilpopa,filii Zakładów Ostrowieckich,, parowozowniach Warszawa Zachodnia, Szczęśliwice. W Krakowie OB tworzył prof. Kazimierz Zakrzewski, we Lwowie - Jan Lerski. Powstały także w Radomiu, Skarżysku, Ostrowcu.

Masz może jakieś dokładniejsze dane na temat co to za "filia" ?

Pozdrawiam.
michalc13
Generał dywizji
moderator

Post Janowiak N 20 mar, 2005 21:07

michalc13 napisał(a):Witam.

Janowiak OB ZSP najlepiej zorganizowane były w Warszawie. Okręgiem warszawskim kierowali kolejno: por. Stanisław Wierzyński, inż. Smotycz ("dr. Kos"), następnie ppor. Tadeusz Pietrzak. Komórki sabotażowe w Warszawie działały m.in. w fabryce karabinów. Lilpopa,filii Zakładów Ostrowieckich,, parowozowniach Warszawa Zachodnia, Szczęśliwice. W Krakowie OB tworzył prof. Kazimierz Zakrzewski, we Lwowie - Jan Lerski. Powstały także w Radomiu, Skarżysku, Ostrowcu.

Masz może jakieś dokładniejsze dane na temat co to za "filia" ?

Pozdrawiam.

Nie wiem dokładnie, ale przejrzę tą książkę z której to pisałem, może w jakimś innym dziale jest to napisane.

PS. Jeżeli coś znajdę odezwę się na priva. :)
Janowiak

Janowiak

Post Leon N 20 mar, 2005 22:38

Supelek - wiem, iż pluton Komornickiego brał udział w walkach na ul Kopernika. Nie wiem tylko do jakiej dzielnicy Warszawy przypisać tą ulicę :?: .
Ostatnio edytowano Pn 21 mar, 2005 10:53 przez Leon, łącznie edytowano 1 raz
Marcin Widomski
Leon
Generał wiceadministrator dr Donde
Generał wiceadministrator  dr Donde

Post supelek N 20 mar, 2005 23:55

Leon napisał(a):Supelek - wiem, iż pluton Komornickiego btrał udział w walkach na ul Kopernika. Nie wiem tylko do jakiej dzielnicy Warszawy przypisać ta ulicę :?: .

Jestem urodzony w Warszawie jednak od 2 roku życia tam nie mieszkam, ale Kopernika to chyba można łączyć z powstanczym terenem Powiśla? Na Lini Nowego Światu. Jednak tutaj by trzeba by zobaczyć na mapie ówczesnej Warszawy.
PRGK-42
Walczyc i ginac u Waszego boku to zaszczyt!
supelek
Starszy szeregowiec
Starszy szeregowiec

Post Gruda Śr 23 mar, 2005 23:56

Poszukuję informacji o :
Zosia Hajkowicz, Wieław Protchke, Tomasz Pilarski,
Tadeusz Tyszka, Stanisław Janyst
- gdzie walczyli, w ktorych oddziałach...
dziękuje za pomoc
pozdrawiam
Gruda
Szeregowiec
Szeregowiec

Post Gruda Wt 05 kwi, 2005 18:51

czy ktos moglby polecic mi ksiazki dotyczace konspiracji we lwowie (raczej z punkty widzenia polit.-organ. niz wojskowego)...
Gruda
Szeregowiec
Szeregowiec

Post Dziewiątak Wt 05 kwi, 2005 19:03

Polskie podziemie na terenach Zachodniej Ukrainy i Zachodniej Białorusi w latach 1939-1941, pod redakcją Wiktora Komogorowa i Antoniego Podolskiego, Warszawa-Moskwa 2001

Dwutomowy (ogółem prawie 1500 stron) dwujęzyczny zbiór dokumentów.
Dziewiątak
Generał brygady
Generał brygady

Następna strona

Powrót do W okupowanej Europie