Moderatorzy: Zelint, Mitoko, Woj, Wice-Admini

Ja w FF widzę cały...P.S. Po wysłaniu postu, pierwszy obrazek mi się wyświetla nieco przycięty z prawej stronyWam też?

Krzysztof napisał(a):- proporczyki na kołnierzyki - były w kształcie rombu, to byłoby najpilniejsze.
Krzysztof napisał(a):- sqh - proporce szwadronów pionierów i łączności - chciałbym coś więcej - jakie kolory kwadratu i obwódki.
Prawdopodobnie pionierzy: szkarłatno-czarne z czarnym kwadratem w szkarłatnej obwódce - otok na czapce szkarłatny
Łącznościowcy brygady : czarno – chabrowe i otok na czapce: czarny - jaki kwadrat ?

Była jeszcze reforma proporczyków, która zmniejszyła rozmiary z:sqh napisał(a):W każdym bądź razie, na obu rysunkach były podane wymiary 50 mm na 14 mm

Krzysztof napisał(a):Była jeszcze reforma proporczyków, która zmniejszyła rozmiary z:
Dziennika Rozkazów MSWojsk. nr 27 z 3 sierpnia 1920 r., poz. 636 długość 50 mm, szerokość 20 mm, głębokość wcięcia 20 mm, szerokość paska 4 mm, przy podwójnym 2 mm każdy, w związku ze zmianą mundurów w 36 (?) roku. Jestem przekonany, że były w kształcie rombu.
Krzysztof napisał(a):Co do wymiary 50 mm na 14 to czy z rysunku wynika czego dotyczą: czy to całkowita szerokość rombu, czy też jego krawędzi.
Krzysztof napisał(a):A może powróciły prostokątne ?
Krzysztof napisał(a):Proszę też o nowe znaki na proporcach szwadronu ckm i plutonu łączności pułku, jeżeli można.

Krzysztof napisał(a):1. jaka była szerokość białego pasa dla szwadronu ckm - na rysunku jest 2 cm
2. jaka była szerokość pasków dla szwadronu łączności - na rysunku 0,5 cm

Krzysztof napisał(a):Czy herby były także na proporcach dowódców szwadronów ?

Szerokość proporca ok 20 cm, wykonany z wełny, z boku naszyta skóra, posiada pieczątkę DOK-u III. Na czym mógł być zawieszony 

Rozmiary wskazują, że był sprzed reformy marcowej 39 roku.
Czy wełna nie jest przypadkiem zbyt gruba/mało elastyczna
Pasuje do 3 psk

RKM napisał(a):A jak wygląda sprawa z materiałem z jakiego wykonywano proporceCzy wełna nie jest przypadkiem zbyt gruba/mało elastyczna
![]()
RKM napisał(a):Jaki był sposób mocowania proporców do lanc

Dzięki uprzejmości J.Tym przekoszenie zostało zmierzone linijką: 8 mm. Niestety zorientowałem się, że brak mi wcięcia. Czy jest sprecyzowane: 20 mm lub 25 mm ?sqh napisał(a):W każdym bądź razie, na obu rysunkach były podane wymiary 50 mm na 14 mm, a w przypadku dyonu rozpoznawczego żyłka miała mieć 1,5 mm szerokości. Oba proporczyki były faktycznie wpisane w równoległobok, ale w celu określenia kąta pochylenia jego boku trzeba już zajrzeć do oryginalnego Dziennika.

Powrót do Wojsko Polskie 1918-1939
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość