Moderatorzy: TOŁDI, Mitoko, Zelint, Wice-Admini

wsparcie udzielone przez Sowietów

jasmol napisał(a):Dlaczego zapomniane? W monografiach armii wrześniowych biorących w nich udział, są dość dokładnie opisane. Polecam również opracowanie Ludwika Głowackiego "Działania wojenne na Lubelszczyźnie w 1939r". Jest o tych bitwach również w wielu wrześniowych wspomnieniach.

Leuthen napisał(a):Steblik przy pisaniu monografii armii "Kraków" korzystał w głównej mierze z publikacji polskich - a wypadałoby sięgnąć po połowie po polskie i niemieckie. W podanej przez Ciebie publikacji Głowackiego o obu bitwach pod Tomaszowem jest łącznie 40 stron.

szarypotter napisał(a):Okoliczności śmierci wskazują na wykonaną z zimną krwią egzekucję.

wsparcie udzielone przez Sowietów
O tym nie slyszalem - mozna przyblizyc temat????
szarypotter napisał(a):Po ciężkich walkach na lewym brzegu Wisły, najprawdopodobniej znalazł się w GO Jagmin. Zginął 23 września 1939 roku w m. Chorążanka, gm. majdan Górny, pow. Tomaszów Lubelski. Według naocznych świadków znalazł sie w małej grupie żołnierzy, którzy zostali osaczeni przez żołnierzy niemieckich i rosyjskich.

konik polski napisał(a):O ile mnie pamięć nie myli A CZ uczestniczyła tylko w drugiej bitwie Tomaszowskiej.

makul napisał(a):A czy z udziałem ACz w bitwach tomaszowskich nie będzie tak że wszędzie, gdzie jest o niej mowa chodzi o walki z polskimi oddziałami "spływającymi" z północy? W ksiązce W.Pronobisa "Polska i świat w XX wieku" również znalazłem informację o walkach z Niemcami i Rosjanami. Jednak nigdzie do tej pory nie spotkałem się z potwierdzeniem tego.

A czy mozna dokladniej sprecyzowac: gdzie i jakimi silami dzialali Rosjanie podczas bitwy Tomaszowskiej, z jakimi jednostkami polskimi walczyli????

Tzaw1 napisał(a):Z takiej rosyjskiej stronki

Leuthen napisał(a):obowiązkowo uczono dzieci rosyjskiego

Tzaw1 napisał(a):Jak widać się przydaje

28.09
Oddziały 8 korpusu strzeleckiego (KS) 5 A kontynuowały ruch na Kraśnik.

www.clab.com.pl/regionalista/szastarka/htm

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości