Tomaszów Lubelski 1939

Opis działań

Moderatorzy: TOŁDI, Mitoko, Zelint, Wice-Admini

Re: Tomaszów Lubelski 1939

Post Leuthen So 06 maja, 2006 17:01

W książce Apoloniusza Zawilskiego pt. Polskie fronty 1918-1945, tom 1, Warszawa 1997, s. 101 znalazłem wzmiankę, że "tak zwana druga bitwa tomaszowska, stanowiła po walkach nad Bzurą drugą co do wielkości i zaangażowanych sił bitwę w kampanii wrześniowej (...)".
Już od dłuższego czasu interesują mnie obie bitwy pod Tomaszowem (Niemcy w swej historiografii traktują je łącznie jako jedną). Wydaje mi się, że to trochę zapomniane karty z historii wrześniowych zmagań (czy np. bitwy tomaszowskie doczekały się swej monografii - jak Bzura?). Walczyły tam po stronie niemieckiej m.in. jednostki VIII "śląskiego" Korpusu Armijnego. Czytając publikacje nt. poszczególnych jego dywizji i pułków widać wyraźnie, że dla żołnierzy Wehrmachtu uczerstniczących w tych zmaganiach były to najcięższe dni podczas "Feldzug in Polen", kiedy szala zwycięstwa naprawdę się wahała (np. w monografii niemieckiego 83 pp czyli "Hirschberger Jäger" jest wzmianka, że w pewnym momencie bitwy położenie pułku było krytyczne - został on zupełnie odcięty od sił macierzystej 28 DP; straty tej dywizji były zresztą znacznie większe, głównie wskutek walk pod Tomaszowem, niż przeciętnej niemieckiej dywizji biorącej udział w walkach w Polsce - porównywalne np. ze stratami 4 Dywizji Pancernej).
"Gdyby ten dzień był dłuższy tylko o dwie godziny, Austria by się już nie podniosła" - Fryderyk II o bitwie pod Leuthen stoczonej 5 XII 1757
Leuthen
Generał dywizji
moderator
Generał dywizji<br />moderator

Post konik polski So 06 maja, 2006 18:13

Moim zdaniem gdyby nie tragiczna postawa Biernackiego i wsparcie udzielone przez Sowietów drugą bitwę o Tomaszów można było wygrać.
konik polski
Chorąży
Chorąży

Post Rian So 06 maja, 2006 22:03

wsparcie udzielone przez Sowietów

O tym nie slyszalem - mozna przyblizyc temat????
Rian
Major
Major

Post jasmol N 07 maja, 2006 21:19

Dlaczego zapomniane? W monografiach armii wrześniowych biorących w nich udział, są dość dokładnie opisane. Polecam również opracowanie Ludwika Głowackiego "Działania wojenne na Lubelszczyźnie w 1939r". Jest o tych bitwach również w wielu wrześniowych wspomnieniach.
Moim zdaniem były to dwie bitwy ( niestety!). Dwie, gdyż w tym samym miejscu, w odstępie kilku dni, stoczyły je dwa zgrupowania WP, najpierw Frontu Południowego, a po nim Północnego, w sposób nieskoordynowany, a właściwie bez wiedzy o sobie. Cel był ten sam - przebić się w stronę Lwowa. Od dawna zastanawiałem się, czy była szansa połączenia sił ( czy Front Południowy mógł zaczekać na siły Frontu Północnego - oczywiście gdyby o jego nadciąganiu wiedział) i wykonania wspólnego uderzenia. Czy miałoby większe szanse?
A na marginesie obu bitew ciekawostka - trochę dwuznaczna postawa w drugiej z nich generała Andersa. W kilku wspomnieniach spotkałem się z opiniami, że niezależnie od osobistej odwagi, narzucał taki plan działania i tak się zachowywał, jakby głównym celem operacji było umożliwienie jemu osobiście przebicia się na Węgry. Bez względu na straty innych jednostek. Ciekawe czy są to opinie słuszne. I czy autorzy wyrobili je sobie "na bieżąco", czy później pod wpływem dalszych poczynań Generała? Niestety czytałem o tym już dawno i nazwisk autorów nie przytoczę. Ale na pewno nie chodzi mi o tak zwaną "komunistyczną propagandę", bo na polemizowanie z nią szkoda czasu.
jasmol
jasmol
Kapitan
Kapitan

Post Leuthen N 07 maja, 2006 22:52

jasmol napisał(a):Dlaczego zapomniane? W monografiach armii wrześniowych biorących w nich udział, są dość dokładnie opisane. Polecam również opracowanie Ludwika Głowackiego "Działania wojenne na Lubelszczyźnie w 1939r". Jest o tych bitwach również w wielu wrześniowych wspomnieniach.

Steblik przy pisaniu monografii armii "Kraków" korzystał w głównej mierze z publikacji polskich - a wypadałoby sięgnąć po połowie po polskie i niemieckie. W podanej przez Ciebie publikacji Głowackiego o obu bitwach pod Tomaszowem jest łącznie 40 stron. Dla porównania - "Bzura 1939" Tadeusza Jurgi (seria: Historyczne Bitwy, wydanie I z 1984 r.) liczy sobie ponad 160 stron, a "Bitwa nad Bzurą" Tadeusza Kutrzeby (Warszawa 1957) to prawie 200 stron. Sama objętość podanych pozycji o czymś już świadczy, a jak nadmieniłem, Tomaszów II to druga co do wielkości bitwa kampanii wrześniowej po Bzurze. Ponadto autorzy obu w/w pozycji o Bzurze również opierają się głównie na materiałach polskich, a jak wiadomo historyk powinien kierować się zasadą "Audiatur et altera pars" ("Niechaj będzie wysłuchana i druga strona"). Bzura ma monografię, Mława też itd. itp. Gdzie jest monografia bitew tomaszowskich? Wspomnienia są, ale do tej kategorii źródeł należy podchodzić niezwykle ostrożnie.
"Gdyby ten dzień był dłuższy tylko o dwie godziny, Austria by się już nie podniosła" - Fryderyk II o bitwie pod Leuthen stoczonej 5 XII 1757
Leuthen
Generał dywizji
moderator

Post makul N 07 maja, 2006 23:34

Panowie - powoli - z racji tego że w działaniach tych brał udział 1 PSK (któym się interesuję) troszkę o tym czytałem - i nawet w polskich publikacjach nie jest ona tak opisana jak pozostałę bitwy - to fakt. Ale nawet mimo to można się posługiwać rżnymi publikacjami, monografiami pułków i jednostek. W obu tych bitwach walczono jedynie o honor żołnierza polskiego i ewentualną mozliwość przedarcia się na Węgry -ich zacietoś wynika z tego ze na nic innego już nie było szans.
"Abym mógł życ i umierać jak prawy żołnierz polski"
makul
Starszy szeregowiec
Starszy szeregowiec

Post szarypotter Pn 08 maja, 2006 18:26

Jeżeli ktoś dysponuje ciekawymi materiałami dotyczącymi walk w Rejonie Tomaszowa Lubelskiego to bardzo proszę o kontakt. To dla mnie sprawa osobista, poniewaz zginął tam mój dziadek, którego szlak bojowy z września 1939 staram sie odtworzyć. Był żołnierzem 4 baonu 2 pułku strzelców podhalańskich, który wszedł w skład 22 DP armii "Kraków". Po ciężkich walkach na lewym brzegu Wisły, najprawdopodobniej znalazł się w GO Jagmin. Zginął 23 września 1939 roku w m. Chorążanka, gm. majdan Górny, pow. Tomaszów Lubelski. Według naocznych świadków znalazł sie w małej grupie żołnierzy, którzy zostali osaczeni przez żołnierzy niemieckich i rosyjskich. Okoliczności śmierci wskazują na wykonaną z zimną krwią egzekucję. Dopiero na drugi, bądź trzeci dzień po strzałach jakie tam padły miejscowa ludnośc mogła pochowac polskich żołnierzy. Mojego dziadka zidentyfikowano na podstawie listu, który miał zaciśnięty w dłoni. W drugiej dłoni trzymał marchew (wygłodzeni zerwali ją z pobliskich pól), czyli śmierć nie nastąpiła podczas walki. Samo to, że wyjął z kieszeni list i zacisnął w dłoni wskazuje, że wiedział co go spotka i w ten sposób żegnał sie ukochaną rodziną. Świadek tych dni opowiedział, że miał roztrzaskaną od kul głowę - ulubiony sposób egzekucji naszych "wschodnich braci".
Wszystkich, którzy mają materiały z września dzięki którym mógłbym uzupełnić swoją skąpą jak narazie wiedzę, bardzo poroszę o pomoc i kontakt.
szarypotter
Poborowy

Post Przemo Pn 08 maja, 2006 19:51

Leuthen napisał(a):Steblik przy pisaniu monografii armii "Kraków" korzystał w głównej mierze z publikacji polskich - a wypadałoby sięgnąć po połowie po polskie i niemieckie. W podanej przez Ciebie publikacji Głowackiego o obu bitwach pod Tomaszowem jest łącznie 40 stron.

W monografi armii Lublin (autor P.Saja, Wydawnictwo Adam Marszałek Toruń 2003) pierwszej bitwie o Tomaszów Lubelski poświęcony jest rozdział V - ponad 50 stron.
Przemo
Major
Major

Post Leuthen Pn 08 maja, 2006 22:34

szarypotter napisał(a):Okoliczności śmierci wskazują na wykonaną z zimną krwią egzekucję.

Ja bym był ostrożny w ferowaniu pochopnych wyroków. Sprawa rozstrzelania 7 polskich oficerów pod Tomaszowem 20 IX 39' też była niby bardzo jednoznaczna, a okazało się, że zawinił polski podporucznik - i tenże podporucznik zamiast sie przyznać do pewnego incydentu, który sprowokował (w jego efekcie po zawieszeniu broni zginął niemiecki oficer), skrócił życie 7 towarzyszom broni.
Leuthen
Generał dywizji
moderator

Post makul Wt 09 maja, 2006 11:28

wsparcie udzielone przez Sowietów

O tym nie slyszalem - mozna przyblizyc temat????

szarypotter napisał(a):Po ciężkich walkach na lewym brzegu Wisły, najprawdopodobniej znalazł się w GO Jagmin. Zginął 23 września 1939 roku w m. Chorążanka, gm. majdan Górny, pow. Tomaszów Lubelski. Według naocznych świadków znalazł sie w małej grupie żołnierzy, którzy zostali osaczeni przez żołnierzy niemieckich i rosyjskich.

Proszę o wyjaśnienie - we wszystkich książkach jakie do tej pory czytałem znalazłęm jedynie informacje że Armia Czerwona w tamtym rejonie dotarła do Hrubieszowa - na północy toczyłą walki już głębiej na obecnych terenach Polski - Radzyń podl. Suchowola. Wiec jak było naprawdę - czy bitwy tomaszowskie były seriami walk pomiędzy Polakami a Niemcami czy również uczestniczyli w nich żołnierze radzieccy?
makul
Starszy szeregowiec
Starszy szeregowiec

Post konik polski Wt 09 maja, 2006 16:37

O ile mnie pamięć nie myli A CZ uczestniczyła tylko w drugiej bitwie Tomaszowskiej.
konik polski
Chorąży
Chorąży

Post ciekawy Śr 10 maja, 2006 08:11

konik polski napisał(a):O ile mnie pamięć nie myli A CZ uczestniczyła tylko w drugiej bitwie Tomaszowskiej.

Jakimi siłami, i w którym miejscu (tj. miejscowości?)
pzdr.
ciekawy
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Post makul Śr 10 maja, 2006 23:22

A czy z udziałem ACz w bitwach tomaszowskich nie będzie tak że wszędzie, gdzie jest o niej mowa chodzi o walki z polskimi oddziałami "spływającymi" z północy? W ksiązce W.Pronobisa "Polska i świat w XX wieku" również znalazłem informację o walkach z Niemcami i Rosjanami. Jednak nigdzie do tej pory nie spotkałem się z potwierdzeniem tego.
makul
Starszy szeregowiec
Starszy szeregowiec

Post Musashi Pt 12 maja, 2006 15:22

makul napisał(a):A czy z udziałem ACz w bitwach tomaszowskich nie będzie tak że wszędzie, gdzie jest o niej mowa chodzi o walki z polskimi oddziałami "spływającymi" z północy? W ksiązce W.Pronobisa "Polska i świat w XX wieku" również znalazłem informację o walkach z Niemcami i Rosjanami. Jednak nigdzie do tej pory nie spotkałem się z potwierdzeniem tego.

Po prostu do pewnego czasu się nie pisało o walkach z Sowietami.
Forum polityczno-historyczne:
http://musashi.phorum.pl
Musashi
Podporucznik
Podporucznik

Post Rian N 14 maja, 2006 13:26

A czy mozna dokladniej sprecyzowac: gdzie i jakimi silami dzialali Rosjanie podczas bitwy Tomaszowskiej, z jakimi jednostkami polskimi walczyli????
Rian
Major
Major

Post ciekawy Pn 15 maja, 2006 13:26

A czy mozna dokladniej sprecyzowac: gdzie i jakimi silami dzialali Rosjanie podczas bitwy Tomaszowskiej, z jakimi jednostkami polskimi walczyli????

Dołączam się do przedmówcy i ponawiam pytanie. Kolejną sprawą, o której mało się mówi, to ta, że Pierwsza Bitwa Tomaszowska była największą Bitwą pancerną września 1939r.
pzdr.
ciekawy
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Post Tzaw1 Pn 15 maja, 2006 17:26

Z takiej rosyjskiej stronki http://www.hrono.ru/sobyt/1939pol3.html
28.09
Северная АГ комдива И.Советникова переименована в 5А. Восточная АГ комкора Ф.Голикова переименована в 6А. Из состава 12А командарма 2 ранга И.Тюленева выделена Кавалерийская АГ.
Части 8ск 5А продолжали движение на г.Красник. В тот же день в 8ск переданы прибывшая в г.Замосць 38тбр и достигшая г.Комаров 14кд. Части 17ск 6А вступили в г.Любачув.
14кд передана из состава 2кк 6А в состав 5А и направлена на гг.Томашув, Замосць и передана в состав 5А.
2 + 2 = 7 [za] Stanisław Lem
http://www.tetragon.com.pl
Tzaw1
Generał broni
wiceadministrator
Generał broni<br />wiceadministrator

Post Leuthen Pn 15 maja, 2006 21:21

Tzaw1 napisał(a):Z takiej rosyjskiej stronki

A możesz to wrzucić w bardziej zrozumiałym języku? :-) Nie wszyscy kończyli szkołę przed 1989 r., gdy obowiązkowo uczono dzieci rosyjskiego :D

Pozdrawiam
Leuthen

PS W monografii niemieckiego 83 pp (28 DP, VIII KA) biorącego udział w obu bitwach pod Tomaszowem jest informacja, że wielu zaginionych w czasie walk żołnierzy tej jednostki wróciło do niej kilka tygodni po zakończeniu kampanii, gdyż trafili do polskiej niewoli a następnie znaleźli się na terenie kontrolowanym przez wojska radzieckie.
Leuthen
Generał dywizji
moderator

Post Tzaw1 Pn 15 maja, 2006 21:50

28.09
Północna AG (pewnie Grupa Armijna) komdiwa I. Sowietnikowa przemianowana na 5 A. Wschodnia AG komkora F. Golikowa przemianowana na 6 A. Z 12 A komandarma 2 rangi I. Tiulieniewa wydzielona Kawaleryjska AG. Oddziały 8 korpusu strzeleckiego (KS) 5 A kontynuowały ruch na Kraśnik. Tego samego dnia do 8 KS przekazane 38 brygada czołgów przybyła do Zamościa i 14 dywizja kawalerii (DK), która dotarła do Komarowa. Oddziały 17 KS 6 A weszły do Lubaczowa. 14 DK przekazana z 2 KK 6 A do 5 A i skierowana na Tomaszów, Zamość.

Leuthen napisał(a):obowiązkowo uczono dzieci rosyjskiego

Jak widać się przydaje. Ale to tylko inne literki. Potem łatwiej. 8-)

Nawiasem mówiąc warto zajrzeć na http://www.hrono.ru, bo jest tam ciekawe kalendarium "oswoboditielnowo pochoda", z którego ten cytat. I dużo, dużo więcej.
2 + 2 = 7 [za] Stanisław Lem
http://www.tetragon.com.pl
Tzaw1
Generał broni
wiceadministrator
Generał broni<br />wiceadministrator

Post Leuthen Pn 15 maja, 2006 23:03

Tzaw1 napisał(a):Jak widać się przydaje

Nie przeczę :-) Wybieram się zresztą na lektorat z języka rosyjskiego - bardzo przydatny dla historyka :-)
Leuthen
Generał dywizji
moderator

Post ciekawy Wt 16 maja, 2006 11:08

28.09

Czyli te ruchy wojsk sowieckich miały miejsce 3 dni po II-ej Bitwie Tomaszowskiej.

Oddziały 8 korpusu strzeleckiego (KS) 5 A kontynuowały ruch na Kraśnik.

Kiedyś słyszałem, że Sowieci doszli aż do Zakrzówka (miejscowość oddalona o 12 km na pn.-wsch. od Kraśnika), ale nie wydawało mi się to prawdopodobne...
pzdr.
ciekawy
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Post Rian Wt 16 maja, 2006 13:12

Tja... 28 wrzesnia - juz po klesce Frontu Polnocnego... Czyli te oddzialy rosyjskie mogly co najwyzej "zgarniac" jakies niedobitki wojs polskich - ale do wiekszych walk nie powinno bylo dojsc.
Rian
Major
Major

Post makul Wt 16 maja, 2006 13:59

Witam,
czytałem post S.P.Q.R. i przypomniało mi się że kiedyś słyszałem o walkach Polaków pod Dzwolą koło Janowa Lubelskiego. Poszperałem w necie i trafiłem na coś takiego.
http://www.clab.com.pl/regionalista/szastarka/htm
Jeśli to możliwe to proszę o weryfikacje informacji tam zamieszzconych. Szastarka leży właśnie w okolicach Kraśnika i to co jest napisane wyzej zaczyna mieć sens.
Dodatkowo -teraz już nie pamiętam kiedy i gdzie-słyszałem dawno temu jakoby ACz pojawiła się w Zamościu. O ile będzie to możliwe spróbuję zweryfikować te wiadomości na miejscu.
pozdrawiam,,
Ostatnio edytowano Śr 17 maja, 2006 09:00 przez makul, łącznie edytowano 1 raz
makul
Starszy szeregowiec
Starszy szeregowiec

Post ciekawy Wt 16 maja, 2006 15:19

Witam!
www.clab.com.pl/regionalista/szastarka/htm

Coś nie chodzi ta stronka....
Odnośnie Szastarki koło mego Kraśnika to wspomnę o pewnym incydencie: Otóż po "samobójczym" kontrataku WBPM pod Księżomierzą cała brygada zaczęła się wycofywać w kier. Kraśnik - Janów Lub. W wzmiankowanej Szastarce znajdowały się olbrzymie składy paliwa , niestety, WBPM nie mogła się zatankować, ponieważ składy były zaminowane, a dojścia znała tylko obsługa (która nota bene dała nogę...), po dołączeniu 11 dyonu i 62 komp. czołgów rozpoznawczych mjr. Majewskiego stan pojazdów pancernych Brygady zwiększył się przeszło dwukrotnie (80 wozów). 14-go września potrzeba było naprawdę WBPM sporo paliwa...
pzdr.
ciekawy
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Post makul Wt 16 maja, 2006 15:54

a teraz?
http://www.clab.com.pl/regionalista/szastarka.htm
co zaś się tyczy WBPM - po przejściu spod Księżomierza jej pododdziały trafiły w rejon Zielonego i Tomaszowa, gdzie starły się z wojskami niemieckimi walcząc w zgrupowaniu gen. Piskora. Jednak nie spotkały na swojej drodze żadnych oddziałów radzieckich.
Jeśli chodzi o zaopatrzenie wojsk polskich - dopiero po dojściu w rejon drogi Zamość-Tomaszów i po właczeniu się do walki Polakom zabrakło paliwa - straty marszowe.

PISOWNIA
Mitoko
Ostatnio edytowano Śr 17 maja, 2006 08:58 przez makul, łącznie edytowano 1 raz
makul
Starszy szeregowiec
Starszy szeregowiec

Następna strona

Powrót do Działania bojowe